Foarte multe persoane acuza dureri cervicale, iar de cele mai multe ori diagnosticul este cervicalgia. În majoritatea cazurilor, cervicalgia nu este o stare patologică foarte gravă, dar poate da dureri și disconfort considerabil.
Cervicalgia poate afecta foarte multe persoane, indiferent de vârstă, și se manifestă prin dureri la nivelul gătului (coloana cervicală), care nu iradiază în alte zone cum ar fi pe membrul superior sau toracal.
Cauze
Cele mai frecvente cauze care pot produce cervicalgie sunt:
– postură greșită sau menținerea capului și gâtului pentru o perioadă mare de timp într-o poziție de înclinare cum este lucrul la birou, calculator sau ca atunci când dormim;
– traumatisme care implică mișcări bruște ale capului și gâtului (accidente de mașină, impact în diferite activități sportive, alunecări pe gheață sau diferite suprafețe umede, etc.);
– suprasolicitare prin menținerea unor poziții de înclinare a gâtului sau de ridicare a umerilor și brațelor pe o perioadă mare de timp (stat la calculator sau birou, zugravi, electricieni, folosirea excesivă a telefonului, etc.);
– deteriorări anatomice ale vertebrelor sau articulațiilor intervertebrale (spondiloza cervicală, osteoporoza, etc.);
– diferite afecțiuni ale coloanei cervicale (discopatii, infecții spinale, meningită, etc.);
– unele sporturi pot produce cifoză și/sau aducerea și rotarea umerilor spre față, fapt ce duce la suprasolicitarea musculaturii cervicale posterioare prin antepulsia capului și gâtului (ciclism, box, unele programe de bodybuilding, sporturi care tonifică mai tare musculature pieptului și umerilor decât cea posterioară, etc.).
Simptomatologie
Principalul simptom al cervicalgiei este durerea persistentă în regiunea gâtului, dar poate fi însoțită destul de frecvent de rigiditate cervicală, blocaj sau contractură la nivelul musculaturii cervicale, impotentă la nivelul mișcărilor gâtului, sensibilitate la nivelul umerilor și/sau dureri de cap, greață, amețeli.
Este important de reținut că nu este obligatoriu ca pacientul să aibe toate simptomele prezente în același timp, putând exista doar unul dintre ele. Severitatea durerilor și a tabloului clinic depinde de tipul și gravitatea leziunii sau suprasolicitării, în cele mai multe cazuri cervicalgia producând disconfort ușor sau mediu.
Tratament
În cele mai multe situații cervicalgiile pot fi tratate de către pacient acasă. Modalitatea de tratament a cervicalgiilor depinde foarte multe de cauzele care au dus la apariția ei. De cele mai multe ori o durere la nivel cervical dispare în câteva săptămâni.
“Dacă durerea nu dispare în câteva saptămâni, atunci pacientul trebuie să se adreseze unui specialist, fie medic neurolog, reumatolog sau kinetoterapeut. Dacă durerea cervicală a apărut post-traumatic, pacientul trebuie să se adreseze unui specialist imediat”, susține conf. univ. dr. Lucian Dobreci, managerul clinicii Spinal Care din Bacău.
Managementul correct și complet al cervicalgiei este:
– kinetoterapie – care trebuie să include diferite tipuri de masaj precum cel miofascial sau IASTM, crioterapie sau în funcție de situație Tecar, electroterapie, laserterapie, reeducare posturală, terapie manuală (Mckenzie, Mulligan, Cyriax, sau diferite forme de osteopatie sau chiropractică atunci cand situația o impune);
– evitarea posturilor vicioase și corectarea acestora;
– evitarea activităților de suprasolicitare cervicală;
– evitarea sporturilor ca ciclism, alergat, fitness, etc.;
– medicamentație antiinflamtorie și antialgică recomandată de medical specialist;
în situațiile mai grave este indicat control neurochirurgical și eventual intervenție chirurgicală;
– dacă durerea este iradiantă cum ar fi în membrul superior pacientul trebuie să se adreseze imediat unui specialist;
– în cazurile ăn care situația o impune și doar la recomandarea unui specialist se pot efectua investigații suplimentare cum ar fi RMN cervical, CT sau angio-RMN cerebral, ecografie Doppler artere carotid și artere vertebrale, radiografie cervicală;
– în situațiile în care simptomul predominant este vertijul (amețeala) obligatoriu pacientul trebuie să se adreseze unui neurolog și eventual unui ORL-ist.
Se recomandă efectuarea de diferite programe de exerciții, cel mai indicat fiind ca ele sa fie recomandate de un specialist.
Lasă un răspuns