Cu puțin timp în urmă, se știa că prima atestare este de pe timpul lui Alexandru cel Bun, 6 octombrie 1408. Însă, pe baza unor indelungate cercetări arheologice, Bacăul a mai „îmbătrânit”. Cu toate acestea, 6 octombrie a rămas sărbătoarea orașului.
Cercetătorul Ștefan S. Gorovei demonstrează că Bacăul are actul de naștere între anii 1391-1432 pe timpul domniei lui Petru I Mușat, potrivit Wikipedia. În 1399, orașul este menționat în Documentul lui Iuga Vodă, prin care se dă carte de judecată între spătarul Răducanu cu răzeșii satului Brătila, din ținutul Bacăului.
La 15 aprilie 1400, aflăm ca în Bacău se află o parte a Cavalerilor Ioaniți, numiți mai târziu Cavalerii de Malta. O scrisoare este trimisă in Civitas Bachovien de Papa Bonifaciu al II-lea. În 1409, studia la Cracovia, studentul băcăuan Gregorias de Bachwya. Ceva mai târziu, în 5 martie 1431, localitatea este numită in civitate Bako.
Reședinta Domnească din vremea lui Alexandru cel Bun, când avea o soție pe Margareta de Lozont, corespunde cu propaganda catolică din acel timp în Moldova, care începuse încă de pe tipul lui Lațcu, când Papa de la Roma reușise să înființeze o episcopie catolică în Moldova, mai întai pe Siret (1370), și în urmă (1401), o strămută la Bacău, desigur cu ajutorul Margaretei, și unde Alexandru își face încă o reședință.
Orașul Bacău a fost ocupat o scurtă vreme de oștile maghiare conduse de Matei Corvin în anul 1467. Localitatea este cunoscută și datorită importanței sale în relațiile comerciale dintre Moldova, Transilvania și Țara Românească, fiind un important punct de vamă.
În secolului al XV-lea în acest oraș s-a stabilit Alexăndrel, fiul lui Ștefan cel Mare, care a dat ordin pentru construirea Curții Domnești și Bisericii Precista, acum monumente istorice.
La sfârșitul secolului al XIV-lea, Bacăul era bine închegat ca așezare urbană, una dintre cele mai prospere din întreaga Moldovă, având atribuții militare și comerciale foarte importante. (sursa: wikipedia)
DORINA a zis
Inainte de a ma muta in BACAU locuiam la ROMAN.Era o placere sa vin la BACAU cu parintii mei.Erau magazine frumoase si piata foarte bogata.In 1978 m-am mutat la BACAU.Afost alta viata.Nici nu am mai vrut sa aud de ROMAN.
BOGDAN a zis
Acum cred ca da.
DORINA a zis
Bacaul a avut primari seriosi si inainte de revolutie si dupa revolutie.A avut multe fabrici si intreprinderi.Pacat ca unele din ele s-au desfiintat,ca de exemplu „Fabrica Partizanul”,care facea o incaltaminte de invidiat. Sa nu mai vorbesc de intreprinderea „IPEP si ILF”, unde se ambalau legume si fructe. Se faceau niste dulceturi si compoturi foarte bune.
Cetatean a zis
Dar nu mai e ca inainte,asa ca pentru ca nu avem locuri de munca,plecam in alte zari.Sa ramana pensionarii si cei care isi fac rost de job prin partide. Ce a fost,a fost!Nu se mai poate sta aici fara job.
DORINA a zis
Ca drept dovada si eu sunt de 15 ani in CANADA.Am plecat pentru ca pilele si hotiile erau la cel mai inalt nivel.
Vasile a zis
As dori sa mai vad poze cu centrul vechi al orasului Bacau.
DORINA a zis
Sa te uiti pe you tube la „BACAUL DE ALTADATA ” sau „BACAUL ANILOR 60-70.”