Băcăuanii sunt pe podium în topul sărăciei. În luna septembrie, am ocupat locul al doilea pe țară la numărul de persoane care au încasat venit minim garantat. 9.010 beneficiari s-au aflat în plată, suma medie fiind oricum extrem de mică, de 271 de lei. Înaintea noastră se mai află doar județul Dolj, cu peste 11 mii de beneficiari de VMG.
În același timp, avem cel mai mare număr de familii care sunt în diverse situații dificile, peste 10 mii având nevoie de alocații de susținere. Media plăților a fost de 170 de lei către aceste familii.
Puterea de cumpărare, sub media pe țară
Un studiu realizat de compania GfK concluzionează că puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 14 la sută față de anul trecut, dar este în continuare cu 60 la sută mai mică decât a europenilor.
Media sumei pentru cheltuieli și economii a unui român este de 5.881 euro, iar rezultatele studiului mai arată și cât de polarizată e țara noastră, în funcție de regiuni. Bacăul și Iașiul stau cel mai bine în regiune, pe ultimele locuri privind puterea de cumpărare fiind Suceava și Neamț, apoi Vaslui și Botoșani.
Bacăul face parte din grupul județelor cu putere de cumpărare sub media națională alături de Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Iași, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraș-Severin, Gorj, Sălaj, Mureș. În medie, un băcăuan are la dispoziție puțin peste 4.700 de euro, din care își acoperă cheltuielile legate de alimentație, întreținere, servicii, energie, pensii private și planuri de asigurare, precum și alte cheltuieli, cum ar fi vacanțele, cheltuieli de transport și de consum zilnic. Fondurile europene, infrastructura și o industrie dezvoltată sunt atuurile altor județe aflate în fruntea clasamentului.
Lasă un răspuns