La Cimitirul Central din Bacău, s-a desfășurat duminică un ceremonial militar-religios organizat pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți în urmă cu 30 de ani, la Revoluția din decembrie 1989. Au fost depuse coroane de flori la mormintele celor ce s-au jertfit pentru libertate.
În cimitirul din Bacău, sunt îngropați eroii George Nechita (locotenent major MApN, inginer cercetător la Institutul de Fizică Atomică, mort pe 22 decembrie 1989, în București, lângă Biblioteca Centrală Universitară, împușcat în inimă), Ciprian Pintea (student la Academia Tehnică Militară, împușcat pe 23 decembrie 1989, în fața sediului MApN), Gheorghe Rusu (muncitor la Combinatul Chimic Bacău, împușcat pe 23 decembrie, în zona Gării de Nord) și Marius Hasan (soldat în termen la UM 01829 Otopeni, mort în incinta unității militare pe Aeroportul Otopeni, împușcat cu 19 gloanțe).
Eurodeputatul Dragoș Benea a relatat că s-a întâlnit cu mama eroului băcăuan George Nechita, pe care l-a evocat în urmă cu câteva zile într-un discurs din Parlamentul European.
„Cu emoție, am întâlnit-o azi-la Cimitirul Central – pe mama lui George Nechita, băcăuan ucis – la doar 29 de ani – în București, în ziua de 22 Decembrie 1989. Sacrificiul de sine al acestui tânăr băcăuan m-a impresionat profund. Am început săptămâna evocând, luni, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cum a fost ucis mișelește George și cum părinții săi caută ca atâția alți părinți, de 30 de ani, un răspuns la întrebarea «Cine ne-a ucis fiul?»”, a afirmat eurodeputatul, după ceremonie.
„Adoptarea Rezoluției privind comemorarea Revoluției Române, în Parlamentul European, e un pas spre neuitare, dar memoria nu e suficientă atunci când vorbim despre victimele din Decembrie ’89. Responsabilii crimelor trebuie trași la răspundere-e o reparație istorică pe care, ca popor, trebuie să o facem. Niciodată nu e prea târziu pentru a împlini acest nobil deziderat uman”, a mai spus Dragoș Benea.
În afara celor amintiți, sunt și alți eroi-martiri născuți în județul Bacău: Valentin Vanea Timoșenco, născut în 1962 la Berești Bistrița și împușcat pe 24 decembrie 1986; Petrică Lădaru, născut în 1970 la Hemeiuș, împușcat la Casa Poporului și mort pe 26 decembrie 1989; Vasile Bantu, născut în 1970 în Agăș și mort pe 25 decembrie 1989, după ce a fost împușcat la CC.
Fantazica a zis
Benea cere condamnarea criminalilor din 1989? Pai cum ramane cu ,,tatucu,, in partidul de mafioti in care se afla amandoi? Declaratii de demagog inegalabil.
M a zis
Chiar mi-era dor de o stire cu Benea, ca n-ati mai dat de mult..
Q a zis
George Nechita a fost absolvent al liceului Vranceanu, care avea numele Patrascanu pe vremea aceea. Ar fi cazul ca adunatura de cocalari din CLBC sa ia in discutie schimbarea numelui liceului Vranceanu, si sa cinsteasca jertfa acestui tanar care era genial in domeniul matematicii.
Alex a zis
e un verset in Biblie despre cei ce”strecura tantarul dar inghit camila”
Mircea Ordean a zis
Genial, zici?
Gogu a zis
Benea e peste tot, aproape in toate articolele voastre, nici in ziarul lor nu apare asa des, mai dati stiri de sezon si cu revolutionarul Hrebenciuc sa fie tacamul complet.
X a zis
Revolutia din Romania a fost lovitura de stat care a fost negociata de catre o aripa a Securitatii si aprobata la Conferinta de la Malta. Eu stiam de pe 13 decembrie 1989, cu patru zile inainte sa apara Tokes cu vrajeala lui, ca trebuie sa stau acasa (eram bucurestean), urmand sa fie evenimente violente.
In 1988-89, fusesera facute in Vest cateva simulari pe modele matematice de comportament colectiv caracteristic populatiei Romaniei, si singura varianta in care Ceausescu pierdea controlul era provocarea unei bai de sange care sa duca la coagularea fortelor populare impotriva presedintelui si declansarea unei psihoze in masa care sa permita infiltrarea rapida a grupului troian Iliescu Roman la putere, urmata de sufocarea prin forta a eventualelor tentative de legitimizare a altor variante de conducere. Romanii, un popor prin definitie credul si de o imbecilitate fara seaman, au pus botul la compania de sunet si lumini, si uite-asa au pierit aproape doua mii de oameni nevinovati, pe cadavrele carora s-au catarat zeci de mii de pseudo-revolutionari, in frunte cu golani de teapa lui seche – in cazul Bacaului – si a altor derbedei locali, in fiecare oras al tarii. Nu sunt mai mult de o suta de romani impuscati de lunetisti din cadrul Armatei, care erau implicati in operatiunea unei clici de tradatori securisti si pregatiti cu luni dinainte sa se coordoneze cu propagandisti de stiri false prezenti la TVR. Restul au fost victime ale civililor care au avut acces neingradit la arme si munitie de razboi. George Nechita a fost ucis de un lunetist. Hasan, insa, a fost victima unui dement care a avut o arma in mana si a tras la intamplare in timp ce era in dispozitivul unitatii militare. La cateva ore dupa uciderea lui Hasan, colegii sai de batalion au mitraliat 48 de civili si militari – masacrul de la Otopeni.