În proiectul de buget pe anul acesta, reabilitarea blocurilor cu risc seismic din centrul orașului are o alocare de câteva mii de lei. Fiecare dintre blocurile Mărășești 7, 9, 10 și 12 primește 1.000 de lei, iar Mărășești 4 – 3.400 de lei pentru anul 2020.
Explicația este una de ordin administrativ. „Potrivit legislației, nu putem intra în imobile pentru execuția lucrărilor dacă nu avem acordul tuturor proprietarilor. Noi avem studii de fezabilitate și proiectele tehnice aprobate de Ministerul Dezvoltării, dar fără acordul proprietarilor, persoane fizice și societăți, nu putem începe”, explică Romică Chindruș, administratorul public al municipiului.
Circa 25 la sută din proprietari sunt de negăsit, ori pentru reabilitare este nevoie de acordul la notar al fiecăruia. „Situația este generalizată în țară. Înțeleg că se va modifica legislația și o să fie nevoie de acordul a 50 plus 1 și atunci va fi altă situație”, a mai spus Chindruș. Acesta dă asigurări că Ministerul Dezvoltării nu a renunțat la finanțare, iar sumele propuse în buget ar reprezenta doar o parte de cofinanțare care vine din partea Primăriei Bacău, urmând ca la momentul rectificării bugetare, banii de la minister să fie introduși în buget.
Potrivit datelor, pentru consolidarea imobilului Mărășești 4, suma necesară ar fi de 17,2 milioane de lei, pentru nr.7 – 17,6 milioane de lei, pentru nr.9 – 5,6 milioane de lei, pentru nr.10 – 5,5 milioane de lei, iar pentru nr.12 – 5,6 milioane de lei.
Barabulea Costicla a zis
Puteati sa precizati ca blocul 11, cel situat vizavi de primarie, este reabilitat antiseismic inca din anul 2012, si ca este singurul bloc din centru ale carui apartamente se pot asigura fara probleme, la costul normal. La acest bloc cum s-au putut mobiliza cei de la primarie si rezolva cu toate avizele ? Nu cumva pentru ca era vizavi de primar si dadea cu virgula sa se fi daramat la un seism ? Cum adica proprietarii nu sunt de gasit ? Nu exista o carte funciara ? Vreti sa va dau eu adresa unde asiti date despre fiecare proprietar din tara asta ? Nu exista politie, sa se afle unde are buletinul un proprietar ? Chiar daca e plecat in Bahamas, omul se mai intoarce, cand il prinzi la granita ii spui bai prostule, vezi ca te cauta primaria bacau ca sa iti dea bani pe moca. Normal ca daca esti bugetar si nu ai nicio initiativa, sa ramana lucrurile nerezolvate…
radu a zis
De ce ar trebui primaria sa consolideze imobile private?
Ai apartament in bloc. L-ai cumparat, stapaneste-l sanatos! Ai de reparat la bloc,repara taticule! Nu vrei stai sa-ti cada-n cap,dar nu mai intinde mana la pomana!!!
Maine-poimanie o sa aflu cu uimire ca primaria nu-ti matura in casa…
Exact aceiasi discutie o sa fie si pentru izolari… Nu de alta dar din 4 in 4 ani e un presedinte de scara care-mi bate in usa ca intra blocul in reabilitare…
Ion a zis
Să nu uităm că statul român când a vândut aceste apartamente, în anii 90, nu a informat cumpărătorii că blocurile respective au vicii de construcție. Acum, același stat, încearcă aceiași înșelătorie, îi obligă pe bieți cetățeni să cumpere încă odată apartamentele cu risc seismic. Dacă statul român este garantul protejării cetățenilor săi, corect ar fi să-și recunoască culpa intenționată și să efectueze , pe cheltuiala sa, toate lucrările de consolidare. Dar și cetățenii ar fi indicat să dea statul în judecată pentru a-l obliga să respecte drepturile oamenilor.
gigiexpertu a zis
poti sa dezvolti un pic partea cu viciile ? la ce te referi ? stii cand au fost construite blocurile alea si dupa ce standarde ? stii ca pana in 77 erau alte stasuri de calcul si proiectare la seism ? ai idee ca orice material de constructie nu are garantie mai mare de 2 ani ? nu ? ok ….. astept sa dezvolti poate mai aflu si eu ceva…..
andrici a zis
Stii ce bani aveau romanii imediat dupa 89. Din ce sa mai faca si o astfel de verificare cand abia isi plateau ratele la apartamentujl cumparat de nevoie, ca altfel nu ar fi avut unde lodui? Blocurile nu sunt acute cu 2 ani garantie! ele trebuie sa reziste, si au rezistat!
radu a zis
Sa nu uitam ca cetatenii care au cumparat in anii 90 aveau dreptul sa verifice constructia.
Eu sunt din Bacau si de blocurile bara de pe centru stia toata lumea ca prezinta risc la cutremur.
Daca vor sa-si consolideze blocul sa o faca, daca nu pot sa vanda apartamentele
Terminati-o cu pomana!
doina a zis
ConsolidAREA NU SE FAE DEGEABA, CI CUBANI RAMBURSABILI IN 25 ANI!
andrici a zis
ConsolidAREA NU SE FAE DEGEABA, CI CUBANI RAMBURSABILI IN 25 ANI!
doina a zis
In 2016 cand a trebuit sa dam declaratii notariale pentru accept consolidare, respeciv septembrie, ca altfel vom fi dati in judecata prin ordonanta prezindetiala, multi dintre noi am facut-o. De asemena , Asociatia ne-a spus in prima faza ca nu vor plati cei cu veniturii minime, in conditiile in care varianta de consolidare este pentru subsol si parter. In rest doar anveloparea fatadelor si repararea terasei. Probelma cea mare este ca subsolurile care erau proprietate comuna au devenit, nu stiu cum, proprietate privata a galeriilor de arta, respectiv primariei pentru rest. Subsolul corespunzatori scarii mele, care se estindea pe inaltime , pana in 2016 a fost modificat, fiind tras un planseu la nivelul scarii prin care se facea accesul, rezultand de fapt subsolul propriu ziz si cel de al doilea rezultat prin modul aratat mai sus. S-a intervenit si la instalatiile de apa rece, s-au camasuit peretii , s-au daramat pereti structurali si nestructurali. La acel moment i=am intrrebat de fapt ce vor mai consolida. Hotararea de consolidare a blocului a fost postata pe internet in ianuarie 2018 si cand am lecturat partile care le puteam intelege, am constatat ca ceea ce urma sa se faca, asa cum scrie in expertiza, era de fapt facut pana in 2016. Mai mult, am constatat ca pe scara in care locuiessc, unde pe fiecare palier sunt 2 garsoniere si 2 apartamente cu cate doua camere , ar mai exista si un apartament cu 4 camere. Am interebat in stanga si in dreapta despre ce este vorba, insa nu am primit decat jicniri, ca as minti, ca nu e adevarat ceea ce spun. De la asociatie am solicitat lamuriri inca din anul 2014, rapsunsul fiind ca nu am dreptul sa stiu despre suprafete, etc. fiind secrete, si alta data sa nu mai solicit astfel de lucruri care nu se regasesc in drepturile mele! SI mute altele…! I Ordonantele si legislatia privind consolidarea una spuneau 2016 si alta spun acum, dupa modificarile survenite in 2018! Vorbim despre pomana? Daca de 30 de ani se tot fac expertize care au incadrat blocul in gradul III seismic, oare asa o fi, ca au mai fost cutremure? Din 1994 cand am cumparat locuita, nici nu am terminat bine rata , ca am trebuit sa fac alte imprumuturi pengtru a=mi monta centrala, ptr, ca, parterul s-a debransat de la caldura si apa calda, iar caldura nu mai a jungea la etajele superioare! Am terminat de aachitat si aceasta investitie, si au inceptu sa-mi cada peretii si faianta de la baie urmare a modificarilor facute in subsol. Eu cred ca nu se doreste consolidarea ci doar poate se darama de la sine, ca vin in ajutor apele care curg in caminele apometrelor fara sa aiba vreo rezolvare la sesizarile noastre, cu motivatia ca tevile care curg trec pe sub bloc si nu pot fi reparate. Tinand cont de aceasta situatie am incercat varianta cu individualizare consumului pe orizontala, insa nu am prmit decat refuzul din partea CARAB.
gigiexpertu a zis
cum fac sa prin si eu o mocaciune de asta de la primarie ? ca as avea de consolidat curtea cu niste pavele.
esti proprietar si iti cade fatada la bloc ? toata lumea banu jos si reabilitat fatada. nu vor cativa proprietari ? amenda. amenda dupa amenda pana cand sunt nevoiti respectivii sa scoata apartamentul la vanzare. la fel cu consolidarea . de ce trebuie sa platesc din taxele mele sa i se repare unui si altuia proprietatea privata. ia vedeti putin cum e legislatia pe afara.
dar la noi cine sa faca legi cu cap si sa puna in aplicare legea ? ca nu se cade sa ii superi pe votanti tocmai in an electoral.
Gigi Bacauanul a zis
Stam cu BMW – ul parcat în fața blocului și așteptăm Primăria sa ne consolideze blocul, ca noi nu avem bani. Trăiască democrația!!!
Leo a zis
Va trebuie o lege a condominiului așa cum este in Germania Italia Franța etc.care definește forte bine obligația proprietarilor,toate orașele din România arată ca in nordul Africii ,țigăneală totala blocuri semi-darapanate,cu acoperișuri improvizate, balcoane închise după preferință!!??cred că toată lumea care a ieșit puțin prin Europa vede ce popor de GOSPODARI FĂRĂ PERCHE suntem.aleluia.
radu a zis
Sa nu uitam ca cetatenii care au cumparat in anii 90 aveau dreptul sa verifice constructia.
Eu sunt din Bacau si de blocurile bara de pe centru stia toata lumea ca prezinta risc la cutremur.
Daca vor sa-si consolideze blocul sa o faca, daca nu pot sa vanda apartamentele
Terminati-o cu pomana!!
andrici a zis
EU STAU INTR-UNUL DIN BLOCURILE CE URMEAZA A FI CONSOLIDATE. Consolidarea nu se face degeaba, ci contra cost. Consolidarea de la subsol si pana la ultimul etaj costa cat un apartament nou – cauta consolidare bloc Roman jd.Neamt = cost apartament consolidat 32000 euro acum cativa ani – consolidarea s-a facut in decurs a 7 ani -10. Dar sa nu uitam ca mai sunt si bani europeni neambursabili, cine are noroc. ! Nu stiu daca ti-ar conveni sa stai 7-10 ani intr=un loc pe care ti=l ofera primaria unde il are, si daca mai apuci sa traiesti ca sa intrii in locuinta ta, pe care ai cumparat=o cu sacrificii, apoi ai inceeput sa= ti pui centrala ptr. ca parterele s-au debransat de la caldura si apa calda c.etc…. Daca nu ai posibilitatea achitarii costului consolidarii fiindca esti pensionar, devii chirias in propria locuinta proprietate personala pana la deces. Daca ai rude pot cumpara ei apartamentul!