SJU Bacău a făcut câteva precizări, în urma acuzațiilor PNL, referitoare la achiziția echipamentelor de protecție.
Potrivit comunicatului de presă, spitalul a cumpărat de la Progo Office doar 4.000 de măşti medicale FFP2/N95, în valoare de 74.800 lei fără TVA. SJU Bacău face achiziții pe cont propriu, întrucât repartițiile de la Ministerul Sănătății vin târziu și sunt insuficiente:
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău a recepţionat de la PROGO OFFICE 4000 de măşti medicale FFP2/N95, în valoare de 74.800 lei fără TVA. Este singura cumpărare fizic realizată de SJU Bacău de la acest operator economic privat. Procedura de achiziţie a fost iniţiată în sistemul de achiziţii publice – SICAP, la data de 23.03 şi încheiată la 30.03, preţul de achiziţie al unei măşti fiind de 18,7 lei/buc plus TVA, cel mai competitiv de pe piaţa la momentul respectiv.
Precizăm că în aceeaşi perioadă (la data de 23.03), alte unităţi medicale sau instituţii au achiziţionat acelaşi produs la preţuri mai ridicate, respectiv: Spitalul Huedin – 28 lei/buc; Ministerul Apărării – UM din Bistriţa Năsăud 32,4 lei/buc; Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani (Jud. Neamţ) 69 lei/buc.
Respingem categoric încercările PNL Bacău de denigrare şi politizare a activităţii SJU Bacău şi reiterăm că achiziţiile realizate de SJU Bacău se fac prin sistemul public de achiziţii, iar produsele furnizate – de orice natură ar fi ele – trec prin procedura recepţiei. La SJU Bacău nu se plătesc echipamente de protecţie sau alte produse fictive!
Am solicitat încă din 28 februarie 2020, prin adresă înaintată Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, centralizarea la nivelul Ministerului Sănătăţii a procedurilor de achiziţie şi furnizare a echipamentelor medicale de protecţie, în contextul în care preţul acestora – mai ales al măştilor – a crescut vertiginos pe fondul epidemiei de Covid19. Acest lucru s-a realizat tardiv la nivelul ministerului, iar repartiţiile făcute către SJU Bacău au fost complet insuficiente.
Menţionăm că SJU Bacău, ca toate spitalele din ţară de altfel, a fost nevoit să se descurce de unul singur făcând diligenţele necesare pentru asigurarea rezervelor de echipamente de protecţie (măşti, mănuşi, botoşi, bonete, viziere, combinezoane etc), astfel încât personalul medical aflat în prima linie a luptei cu coronavirusul să fie protejat în conformitate cu protocoalele şi normele Ministerului Sănătăţii.
Livrările comenzilor contractate de SJU Bacău nu se mai execută în cele 48 de ore cum era standardul precizat în SICAP, din cauza cererii foarte mari de astfel de produse pe piaţă şi a lipsei stocurilor la furnizori, în condiţiile în care aceste echipamente de protecţie provin – în cea mai mare parte a lor – din afara ţării. Mai mult, nici producătorii români nu reuşesc să satisfacă cererea şi comenzile existente în piaţă la acest moment.
Lasă un răspuns