Anul 2008 va fi unul foarte secetos, potrivit prognozelor meteorologice si hidrologice. Specialistii de la Institutul National de Meteorologie si Hidrologie cred ca, la inceputul lunii iunie, seceta va afecta sudul si sud-estul tarii. Intra in calcul toata zona de Sud, Lunca Dunarii, Dobrogea si pina pe Dealurile Vasluiului, deci si judetul Bacau. In plus, daca fenomenul de seceta se va mai manifesta citiva ani de-acum incolo, putem vorbi despre zone de desert.
Desi reprezentantii Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) au emis, in repetate rinduri, avertizari privind persepctivele secetoase ale acestui an, fermierii nu par a fi prea afectati de ceea ce ii asteapta. Practic, extrem de putini agricultori au luat in serios chestiunea secetei si au incheiat contracte cu furnizorul de apa pentru irigatii. Din cele 22.154 de hectare care ar putea fi irigate in judet, doar pentru 7.300 hectare au fost incheiate contracte cu ANIF pentru livrarea de apa. La nivel de judet exista opt organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI), insa doar doua dintre ele au contractat apa de la ANIF, cea de la Letea Veche si de la Dienet. „Avem puse sub tensiune si statiile de pompare din sistemul Tirgu Trotus, Doja si Damienesti. In rest, dezinteres total. Ii inteleg ca a plouat in aceasta primavara si apa ar mai fi ceva in sol, dar ma intreb ce se va intimpla la vara. Observ ca deja oamenii au uitat anii din urma care, la fel, au debutat cu ploi si s-au finalizat cu seceta accentuata”, e declarat George Ifrim, inspector-sef la ANIF Bacau.
Pericol de desertificare
Problema pleaca de la producatorii agricoli care nu vor sa comaseze terenurile. In plus, chiar si la cei care au adunat cit de cit paminturile la un loc exista marea problema a lipsei de echipamente. Mai mult, cei care s-au organizat in asociatii nu si-au gasit timp sa angajeze si directori care sa se ocupe, mai ales, de atragerea de subventii de la stat sau de la UE. Utilizatorii de apa pentru irigatii pot beneficia de 140 de lei pe hectar pentru reparatii la instalatii, alte 31 de lei pentru paza acestora, la care se adauga si subventiile pentru energia electrica folosita pentru udarea culturilor (care pot ajunge pina la 90 la suta din valoarea consumului). „Din pacate, trebuie sa recunosc faptul ca nu exista nici o perspectiva pentru dezvoltarea irigatiilor. Riscul ca sistemele de irigatii sa dispara sint enorme. Personal, nu sint multumit de ceea ce se intimpla la noi in judet. Prefectul m-a chemat, in citeva rinduri, ca sa ma intrebe de situatia din irigatii, in schimb fermierii nu mi-au zis niciodata nimic, nu mi-au cerut sa ii ajut. Or, daca va fi o seceta aspra si in anii urmatori, se va desertifica totul”, mai atentioneaza inspectorul sef Ifrim. Din pacate, nici banii care trebuiau sa vina de la UE nu au ajuns la destinatari nici pina in prezent.
Lasă un răspuns