Un cutremur de pământ a avut loc sâmbătă dimineață, la ora 1:04 în România. Seismul a fost resimțit și în Bacău.
Cutremurul a avut 5 grade pe scara Richter și s-a produs la 15 km adâncime, în apropierea următoarelor orașe: 64 km de Galați, 88 km de Bacău, 143 km de Iași, 149 km de Brașov, 155 km d ePloiești, 162 km de Chișinău, 194 km de București.
Cot Coda Papirusz a zis
Nashpa ! Este cel mai puternic seism cu epicentrul in zona Galati, care nu era o zona generatoare pana acum vreo cativa ani. Ceva se intampla sub scoarta terestra … Bun sau rau, om vedea. Cutremurul s-a simtit asta-noapte in mod diferit fata de cele care au originea in Vrancea, si care fiind de mare adancime, cu un hipoventru aflat sub zona submontana si nu de ses, genereaza o unda seismica pe axa Sud – Nord, asemanatoare unor valuri. Seismul de asta noapte, fiind de mica adancime, a produs o miscare longitudinala a scoartei, ca si cum ai avea o carte si o muti inainte si inapoi pe masa, ducand ca la biliard o miscare a microplacilor tectonice pana ce una a vibrat doua ore mai tarziu, cand in Bihor s-a inregistrat un seism de aproape trei grade, iarasi de mica adancime. Prima miscare a cutremului de la ora 1 si 4 minute a fost, normal pe axa Sud – Nord, cu o perioada descrescatoare, atenuarea sub limita perceptibilului avand loc dupa circa 15 secunde. Raportarea online pe situl INCDFP a aparut aproape instantaneu dupa producerea seismului, in prima faza raportandu-se un seism de intensitate 4,6 pe Richter. La Bacau, intensitatea a fost de circa 4 grade, poate un pic mai mult. Situl INCDFP a crapat dupa circa zece minute, dovada ca multi romani au simtit cutremurul si au intrat pe serverul Institutului, care a cedat, comunicatia restaurandu-se catre ora doua noaptea. Cutremurele de suprafata, pentru anumite categorii de constructii, sunt mai periculoase decat cele de adancime, iar in dinamica acestor fenomemene naturale in ultimele sute de ani, cele mai devastatoare au fost cutremurele de suprafata, adica acelea unde hipocentrul s-a situat la citiva pana la cateva zeci de kilometri de suprafata scoartei. Nu in ultimul rand, vreau sa spun ca in proiectarea structurala din Romania este obligatorie testarea cladirii proiectate la multiple tipuri de cutremur, lucru care se face cu softuri complexe, care costa zeci de mii de euro o singura licenta. Calculele nu se fac de mana si nu incap pe mana unor indivizi care au absolvit facultatea de taxiuri la fara frecventa. Romania se afla printre producatorii de astfel de softuri de proiectare, modelare si management structural complex, o filiala a unei multinationale care se ocupa de acest gen de proiectare aflandu-se la Bucuresti. Practic, se face modelarea cladirii proiectate si testarea ei pe baza unor cerinte impuse de catre legislatia romana, care este dura in aceasta privinta. Datele care sunt inregistrate dau verdictul asupra capacitatii cladirii proiectate de a sustine un seism major.
Bogdan a zis
Este adevarat sunt multe programe de calcul cu ajutorul careia poti modela o structura cat mai real posibil. Dar cine face modelarea si mai ales cine o interpreteaza atat modelarea cat mai ales rezultatele obtinute este problema cea mai mare. Calculatorul si programul da rezultatele pe baza unor iteratii facute in functie de modelare iar rezultatele trebuie cu atentie interpretate de un inginer cu experienta si implementate corect in proiect. Vorba unui mare profesor – bagi rahat iese rahat.