În contextul secetei prelungite, o problemă va deveni și aprovizionarea cu apă potabilă a populației. Primarul din Măgura, Iordache Costraș face apel deja la oameni să folosească apa cu moderație, altfel, „necesarul de apă nu va mai putea fi asigurat în curând […] Nivelul apei în puțurile din care este alimentată comuna Măgura a scăzut aproape de jumătate. Vă invit să dați dovadă de solidaritate pentru a putea trece cu bine peste acesta perioadă grea generată atât de pandemie cât și de seceta prelungită din această primăvară”, a transmis primarul locuitorilor din Măgura. Comuna nu este alimentată de CRAB, ci din sursă proprie.
CRAB, care alimentează mare parte din județ, susține că într-adevăr nivelul apei este scăzut la Valea Uzului, ceea ce a obligat compania să pună în funcțiune stația de pompare de la Moinești, pentru a putea duce apa în județ. „La acest moment, asigurăm stocurile de apă în parametri normali pentru toți consumatorii din rețeaua noastră. Comuna Măgura nu este printre aceștia. Într-adevăr, nivelul apei în barajul de la Valea Uzului este scăzut, dar tocmai din acest motiv, încă din septembrie 2019, CRAB a repornit stația de la Moinești. Fronturile de captare nu prezintă acum probleme. Debitul și presiunea sunt normale”, a declarat Irina Ungureanu, purtător de cuvânt al Companiei de Apă Bacău.
În continuare, e valabil apelul autorităților ca oamenii să nu folosească apa pentru spălarea mașinilor, pentru udarea excesivă a grădinilor, astfel încât apa să ajungă la toată lumea.
Seceta afectează agricultura
Efectele precipitațiilor reduse înregistrate nu doar în această iarnă, ci încă din toamna trecută, se văd acum. Culturile de rapiță, orz și grâu sunt afectate de lipsa acută de apă, iar asta se va traduce în recolte slabe. În fața dezastrului, Ministerul Agriculturii spune că fermierii afectați vor fi despăgubiți. Numai că în Bacău se așteaptă înființarea unei comisii. „Noi așteptăm întrunirea comitetului care să meargă la fața locului, la solicitările fermierilor. Din prima noastră evaluare, ar putea fi afectate circa 2.000 de hectare”, a declarat Adrian Solomon, director al Direcției de Agricultură Bacău, instituția care va fi centraliza datele.
O salvare ar fi fost funcționarea sistemelor de irigații. Agenția de Îmbunățiri Funciare Bacău are suprafață contractată de 11.435 hectare. Este infim pe lângă cele circa 151 de mii de hectare arabile ale județului. Singura veste bună este că la Sascut a fost pornit un sistem de irigații refăcut cu banii ANIF care va reuși să irige 2.500 de hectare. „Se mai irigă acum la Letea Veche și Dieneț, în ambele situații gravitațional. La nevoie vom ptea iriga 60 de hectare și la Tg.Trotuș. Sistemele nu se pot reabilita atât de repede și nici nu vor funcționa pentru că au fost devalizate în ultimul hal”, a declarat George Ifrim, directorul ANIF Bacău. Acesta spune că dezastrul se vede cu ochiul liber, numai la grâu culturile fiind compromise încă de la răsărire.
Meteorologii estimează mai multe precipitații la început de mai, însă va fi insuficient la cât de severă este seceta.
tot eu a zis
asa conducatori(si nu ma refer numai la cei de azi), asa grija fata de oameni!!! In orice tara civilizata din lume, orice cartier are cite un rezervor urias de apa!!!!Daca dupa atitea crize de defectare a retelei de apa inca nu s-au dumirit speciliastii lui peste sa puna la punct un sistem infailibil pentru o sursa de viata, nu cred ca va mai puteti mira ca la asta se va ajunge, adica sa ramineti pe uscat! succes la supravietuit!!!!
Legionarul a zis
Oare ce s-a întâmplat cu tonele de păstrăv, clean, somn, stiucă, din acest lac…?!
Dep a zis
Primarul ala ar trebui sa se aouce de sapat
Faghiean a zis
O să fie FOARTE GREU de supraviețuit!!! nu va fi apă- nu va fi mâncare!