• un tînăr provenit dintr-un centru de plasament a renunțat la două locuri de muncă pînă acum, susținînd că treburile la care a fost pus sînt degradante • el i-a abuzat verbal și fizic pe angajații centrului în care a fost cazat prin bunăvoința directorilor de la Protecția Copilului • cînd vede că lucrurile se strică și că poate fi dat afară, redevine umil și cere ajutor
Obișnuința de a primi totul de-a gata poate avea repercusiuni în comportamentul tinerilor crescuți o viață întreagă în centrele de plasament ale statului. Un tînăr de aproape 20 de ani, care a absolvit în acest an școala profesională de la Tîrgu Frumos, refuză cu îndîrjire să lucreze, deși i s-a explicat în mai multe rînduri că aceasta este singura lui șansă de a reuși în viață.
Cătălin Ciubotaru este de loc din Dărmănești și încă de la naștere a fost abandonat în maternitate. Pentru că era ușor retardat mintal, băiatul a fost crescut la orfelinatul din Comănești, unde a rămas pînă la absolvirea clasei a opta. Cătălin a urmat apoi școala profesională la Tîrgu Frumos, în meseria de confecționer, pe care a terminat-o în acest an. Pentru că reintegrarea în familie nu este posibilă, întrucît rudele sale nu pot fi găsite, reprezentanții autorităților în domeniul protecției copilului s-au oferit să-l ajute, deși nu mai face obiectul activității instituțiilor de ocrotire, fiind mai mare de 18 ani. El a fost integrat la Centrul de Primire a Minorilor în Regim de Urgență, intrînd, totodată, în baza de date a Serviciului de Asistență și Sprijin pentru Reintegrarea Tinerilor Absolvenți. „Am încercat să-l ajutăm omenește pe Cătălin, însă fără contribuția lui nu putem avea șanse de reușită. Toate demersurile noastre de pînă acum s-au dovedit inutile”, a precizat Delia Frînculeasa, șeful Centrului de Primire a Minorilor.
Lui Cătălin i s-a găsit inițial loc de muncă la o firmă de prelucrare a lemnului din Luizi Călugăra, unde, pe lîngă salariu, i se oferea cazare și masă. După numai cîteva zile, puștiul a fugit de la firmă și s-a reîntors la centru, susținînd că muncile pe care este pus să le presteze – căratul scîndurilor sau îngrijirea animalelor – sînt degradante pentru el și nu poate tolera comportamentul umilitor al patronilor. După acest incident, asistenții sociali i-au găsit băiatului un alt loc de muncă, în meseria pe care a învățat-o la școală, cea de confecționer îmbrăcăminte. Nici de această dată minunea nu a durat prea mult. După numai trei zile, Cătălin Ciubotaru a renunțat și la acest serviciu. „Vreau să stau în rînd cu oamenii, pentru că știu ce înseamnă să fii bătut de soartă și abandonat de părinți. Îmi pare rău că am făcut atîtea probleme și promit că nu o să mai fac”, repetă tot timpul, aproape ca o poezie, Cătălin.
În ciuda comportamentului său aparent umil, Cătălin este un adevărat răzvrătit în viața de zi cu zi. El i-a agresat verbal și chiar fizic pe salariații Centrului în care este ocrotit, refuzînd sistematic să se supună regulilor din centru. În mai multe rînduri, puștiul a amenințat că va părăsi centrul, dacă nu i se dă posibilitatea să facă ce vrea, pentru ca după numai cîteva ore să revină asupra deciziei și să implore iertare. „Am hotărît să-i dăm o ultimă șansă lui Cătălin, ceea ce înseamnă că vom încerca să-i găsim, în continuare, un loc de muncă. Dacă el va continua cu acest comportament și nu va colabora cu noi, este liber să facă ce vrea. Trebuie însă să înțeleagă că un loc de muncă este singura lui șansă de a supraviețui”, a mai spus Delia Frînculeasa. Șeful Centrului a adăugat că tînărul a cărui măsură de ocrotire a fost revocată va mai fi ocrotit în această instituție maximum o lună, pînă își strînge bani pentru a închiria o locuință, după care trebuie să plece.
Marea problemă asupra căreia șefii sistemului de protecție a copilului atrag atenția este că acest comportament inadecvat la un loc de muncă al unui copil instituționalizat poate genera o reacție negativă în rîndul angajatorilor. „Astfel de situații la locul de muncă ne fac deservicii atît nouă, cît și celorlalți copii proveniți din centre de plasament. O reacție cum a fost cea a lui Cătălin poate fi generalizată de patroni, care, în viitor, ar putea fi tentați să refuze angajarea copiilor”, a precizat Doru Ionică, șeful Serviciului de Asistență și Sprijin pentru Integrarea Tinerilor Absolvenți. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns