Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi între 20.000 şi 200.000 pentru nerespectarea ordonanţelor militare şi a condiţiilor de ieşire din case în perioada stării de urgenţă.
Astfel, amenzile primite şi contestate în instanţă vor putea fi anulate în baza deciziei CCR. Avocatul Poporului (AP), instituţie condusă de Renate Weber, a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR), cu o serie de critici legate de neconstituţionalitea unor prevederi care îi permit preşedintelui să legifereze în perioada stării de urgenţă.
Contactată de Ziarul de Bacău, avocata Daniela Popovici, a declarat că amenzile pot fi anulate doar dacă acestea sunt contestate în instanță în termen foarte scurt. „Acestea nu se anulează decât dacă sunt contestate în instanță, în termen de 15 zile. Termenul de 15 zile începe să curgă de la data încetării stării de urgență”, a precizat Daniela Popovici
Explicația Avocatului Poporului
„Din analiza întregului act normative, astfel cum a fost modificat şi completat prin Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2020, remarcăm faptul că Guvernul nu a prevăzut vreo faptă contravenţională care să poată fi sancţionată, ci s-a limitat să reglementeze (…) că «nerespectarea prevederilor art.9 constituie contravenţie» (…) Este de remarcat că, prin formularea generică utilizată la art. 9 (a cărui nerespectare atrage răspunderea contravenţională) fapta nu este configurată prin lege (…). Or, în ipoteza contravenţiilor, legiuitorul trebuie să indice în mod clar şi neechivoc obiectul material al acestora în chiar cuprinsul normei legale (…)”, se arată în sesizarea formulată de către instituţia condusă de către Renate Weber.
În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului a susţinut că această OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare. Weber a mai argumentat că actul normativ modifică raporturi de serviciu, ceea ce implică obligativitatea consultării Consiliului Economic şi Social, pentru emiterea avizului, lucru care nu s-a întâmplat, ceea ce ”constituie un viciu de constituţionalitate a legii”.
next a zis
Până acum nu a văzut vreun demers ori luarea unei atitudini față de legalitatea amenzilor despre carea se face vorbire. Acum vine persoana”salavatoare ” și poftește
eventualii clienți să apleleze la apararea drepturilor. Poate era frumos să ne precizeze când încetează starea de urgență în condițiile în care Decizia CCR ar fi publicată în MOF de astăzi.
Ion a zis
Nu amenzile sunt neconstituționale ci actul administrativ în baza căruia au fost aplicate, respectiv, ordonanța militară.
Cetatean a zis
Lasa Ioane,ca le spune bine omul!Vine persoana „salvatoare” la care cetatenii sa apeleze ca sa li se apere drepturile!Oare nu ar fi mai bine daca acesti cetateni ar respecta pur si simplu regulile si nu ar ajunge in situatia de a incasa amenzi?Asta ca sa nu mai arunce banii pe la aceste persoane „salvatoare”!Din cate stim cu totii,90% din pseudo-magistratii din ziua de astazi, isi iau lefurile degeaba!Numai „dreptate” nu fac in tara asta,nu-i asa?
Cetatean a zis
Totul e ca sa castige voturi. Vor sa arate ca ei sunt mai buni cu cetstenii decat ceilalti. Sunt aceiasi care saracesc tara de ani de zile dar o fac pe „empaticii” doar pentru voturi. O avocata mai inteligenta nu gaseati? Asta a facut facultatea pe scara de la bloc.
Anca a zis
Ce pedepse se dau pentru calomnii si insulte gratuite oare?Dar pentru omorarea unui biet catel care deranja cu latratul un golan de cartier?