Lucrările la Spitalul Municipal Bacău s-au finalizat în 40 de zile, cu 5 zile mai devreme de termenul propus, a anunțat primarul Cosmin Necula. Potrivit edilului, spitalul poate prelua în condiții optime cazuri grave și critice de Covid 19 dar, bineînțeles, este funcțional și poate fi oricând utilizat pentru orice alte tipuri de afecțiuni.
Spitalul este complet echipat cu aparatură medicală (22 de unități ATI, aparate de ventilatie, monitoare funcții vitale, defibrilatoare, injectomate etc.) dar și cu circuite de gaze medicale.
Pe lângă cele două circuite de gaze inițial proiectate, oxigen și vacuum, spitalul a fost dotat și cu o sursă independentă de aer comprimat, vitală pentru funcționarea spitalului, cu o varietate de utilizări, printre care și ventilarea pacienților critici.
Etajele 4 și 5 sunt pregătite cu 153 de paturi, dispuse în saloane cu două și un singur pat, iar fiecare salon are baie proprie.
Pe parcursul lucrărilor, cea mai mare provocare a fost dezvoltarea unei infrastructuri complete și unitare, dedicate funcționării spitalului în integralitatea sa, nu doar pentru cele trei nivele vizate. Practic, chiar dacă în acest moment se dau în folosință trei etaje, toată infrastructura adiacentă spitalului este funcțională și poate deservi întreaga clădire (circuite de fluide medicale, instalații electrice, de încălzire și ventilație).
„Astfel, ceea ce am reușit în aceste 40 de zile reprezintă 80% din întreaga unitate medicală. Etajele 1 și 3 vor necesita doar lucrări la partea de finisaje, etajul doi fiind exclusiv spațiu tehnic. Finanțarea lucrărilor a fost asigurată în mod egal de Primăria Municipiului Bacău și Consiliul Județean Bacău, iar implicarea echipelor de profesionisti care au înțeles însemnătatea acestui proiect a fost esențială pentru ca acest spital să fie pus la dispoziția cetățenilor din municipiul și din județul Bacău”, a declarat primarul Cosmin Necula.
Primarul Bacăului a făcut o mențiune specială și a mulțumit companiei bacăuane Brecht AG SRL. „Directorul general Andrei Ciocan și echipa sa au ales să ni se alăture pro-bono în acest demers important și ne-au asigurat managementul proiectului cu titlu gratuit. Mulțumesc și echipei de la Societatea de Servicii Publice Municipale Bacău, antreprenorul general al lucrării, care, alături de subcontractorii săi, a mobilizat pe șantier peste 150 de muncitori, ce au lucrat în schimburi pentru a termina lucrarea la termen”, a mai spus primarul Cosmin Necula.
Construcția Spitalului Municipal Bacău a început în 2007, fiind blocată în 2014 din cauza insolvenței firmei care a început lucrările. În 2013, administrația de la acel moment anunța că spitalul este gata în proporție de 80%.
Andreia a zis
Felicitari! Un primar model
Max a zis
Asa primar e un vis. Am ajuns sa inauguram cladiri pe etaje…. Daca da Domnul un val 2 de coronavirus poate facem si parterul. Etajele 1, 2 si 3 il dam gata la urmatoarea pandemie.
iondinbacau a zis
Dar Insula de Agrement, cand va fi gata?
George a zis
Dom’ primar … ce facem cu insula ?! De anul trecut tot trebuia sa fie gata …
Cristian Ghingheș a zis
A fost nevoie de 12 ani (dintre care 4 pe tura actualului primar), zeci de milioane de euro, o grămadă de promisiuni și o pandemie ca să avem două etaje cu 153 de paturi gata să primească pacienți.
Urmează să vedem ce se va întâmpla cu managementul noului spital, cu felul în care va fi populat cu personal de specialitate și așa mai departe. Sper, așa cum am tot repetat, să rămână de sine stătător și să nu fie pus în brațele Consiliului Județean și implicit în ograda pilelor administrative de acolo prin nu știu ce scheme ilegale de complementarizare.
În altă ordine de idei, încă așteptăm publicarea tuturor cheltuielilor efectuate pentru amenajarea în regim de urgență a celor două etaje din spitalul aflat încă în construcție, așa cum primarul și SSPM au promis când am acordat undă verde acestui efort.