„Marea Sărbătoare a Bacăului” a început chiar și fără deschidere oficială
• demnitarii județului au preferat să urmărească partida Btrazilia – Turcia în loc să participe la deschiderea manifestării • practic, Marea Sărbătoare a Bacăului nu a fost deschisă oficial
Vreme generoasă în prima zi a „Marii Sărbători a Bacăului”. La ora 14.00, Parcul Trandafirilor și parcarea Hotelului Moldova răsunau de muzica fanfarei și a lăutarilor ce își acordau instrumentele, pentru a începe parada portului popular. Dansatorii și cîntăreții, de toate vîrstele. În jurul orelor 15.00, șoseaua principală a căpătat o înfățișare de adevărată sărbătoare. În ritmurile săltărețe ale fanfarei, pe stradă s-a creat o atmosferă ce amintea parcă de tîrgușorul Bacăului de început de secol XX. Trecătorii aciuați pe trotuare, majoritatea bătrîni, au putut admira frumoasele costume populare ale participanților la Festivalul Național de Folclor. Deși zi de lucru pentru autoritățile locale, pe la geamurile Consiliului județean și Primăriei se ițeau privirile curioase ale angajaților dornici să vadă și ei coloanele multicolore ale interpreților de muzică populară.
În părculețul copiilor, și pînă dincolo de Bazin și Sala Sporturilor, mulțime de firme și tarabe au început să-și facă simțită prezența.Țipete, înjurături, cutii și mese plimbate dintr-o parte într-alta dovedeau că, deși oficial deschisă la orele 16.00, Marea Sărbătoare era încă în plină găteală. Căldura și adierea vîntului au înprrăștiat mirosul de cîrnați prăjiți și mici la grătar printre nasurile băcăuanilor veniți să asiste la concertele de muzică populară. Berea, la dozator și la sticlă, are prețul variabil în funcție de firmă. Dar majoritatea concetățenilor noștri, care și-au făcut drum prin zonă în plină amiază, s-au strîns între umbreluțele din fața scenei pentru a asculta muzică populară. Spre bucuria iubitorilor de folclor, fanfarele, ansamblurile folclorice, formațiile artistice și grupurile de dansatori au fost prezente pe scenă la orele trecute în program. Sosiți de la Corbasca, Asău, Comănești, Parava, Tamași, Oituz, Măgirești sau Poduri, frumos costumați în tradiționalele veșminte populare, intrepreții au oferit cîteva ore de adevărată destindere și voie bună. Unii, printre mesele pline cu bere, își făceau loc să mai joace o bătută sau o horă. După cum era și muzica.
Apreciate și aplaudate de cei prezenți au fost și ansamblurile folclorice de copii sosite tocmai din Maramureș, Cluj, Bistrița Năsăud, ca să nu mai vorbim de cele din Suceava, Botoșani sau Republica Moldova. Tinerii iubitori de folclor au cîntat cu mult patos, stîrnind și zîmbetele „bătrînilor” care îi asistau și-i încurajau de pe marginea scenei.
„Dacă n-am bani pentru mașinuțe, cum să am de trenuleț ?”
Pentru cîteva zile, părculețul copiilor a ajuns loc de distracție pentru cei mari. Pe bazin sînt lipite trei afișe mari, în caz de nu știi cu ce ocazie petreci: „Marea sărbătoare a Bacăului”, „Hramul Bacăului”, „Regalul berii Bacău”. La ora 10, pregătirile erau în toi. Se desfăceau standurile de bere de toate tipurile: Skol, Ursus, Timișoreana, Mărgineni, Gambrinus, Ciuc, etc. Trebuie știut că astfel de standuri sînt vînate de către tinerii doritori de a cîștiga un ban cinstit, tineri care nu au împlinit încă 18 ani și care nu au experiența necesară pentru a munci în altă parte. Iar pentru cîteva zile cîștigă bine: în jur de 1.500.000 lei.
Numeroase mașinuțe, trenulețe, carusele, mașinării de toate formele care te învîrt în toate părțile s-au instalat în locul în care de obicei se jucau în voie copii. De dimineață, acestea erau spălate, verificate, pentru ca mai spre seară să-și primască clienții, cu prețul, în general, de numai 10.000 lei „învîrteala”. Sumă care pare mare pentru mulți dintre noi, dacă este să ținem cont de remarca unui băcăuan: „Dacă n-am bani pentru mașinuțe, cum să am de trenuleț?”.
Pentru cei pasionați de folclor a fost pregătită „Expoziția de artizanat și artă populară”, unde pînă și măsuțele au o înfățișare rustică. Însă, după spusele artizanilor veniți din toată țara, afacerea cu blide și linguri de lemn nu va avea mari sorți de izbîndă, pentru că „aștia îs săraci”.
Autoritățile au fost așteptate în zadar la deschiderea oficială
Unul dintre punctele de atracție ale acestei mari manifestări este, fără îndoială, Tîrgul general Expobac, organizat la Sala de atletism, la care expun aproximativ 40 de firme. Oferta de bunuri de larg consum și servicii este una generoasă, și merge de la pantofi și genți pînă la plante de apartament și servicii bancare dintre cele mai performante. Participanții la expoziție au așteptat ca aceasta să fie deschisă oficial, potrivit tradiției, dar evenimentul nu a mai avut loc. Anunțat inițial pentru ora 11, amînat pentru după – amiază, tîrgul, dar și Marea Sărbătoare a Bacăului, nu au avut parte de o inaugurare cu fast. Vinovat a fost veșnicul dușman al liniștii noastre: fotbalul. Marea majoritate a autorităților au preferat să stea în fața televizoarelor să urmărească partida Brazilia – Turcia în loc să participe la deschiderea oficială, anunțată pentru orele 16,00. Ce-i drept, la acea oră, și expozanții aveau o singură preocupare: vizionarea meciului de fotbal. Cei mai triști au fost reprezentanții turci ai fabricii „Bere – Lichior” Mărgineni, cărora nu le venea să creadă că echipa lor cedează în fața impetuoasei reprezentativei a Braziliei.
Subprefectul Gabriel Vlase și viceprimarul Laurian Lucaș s-au dovedit a fi punctuali și au fost prezenți la sala de atletism la ora fixată, dar aveau să constate că sportul rege a învins programul sărbătorii orașului. Imediat după terminarea meciului, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, Doru Simovici, a vizitat expoziția și le-a urat succes participanților.
Aproape o sută de jandarmi și polițiști pentru liniștea „Sărbătorii Bacăului”
La fel ca și în anii precedenți, și manifestările din această vară
prilejuite de „Sărbătoarea Bacăului” vor fi bine păzite. Pentru ca
totul să se desfășoare în mod civilizat, au fost mobilizați, pe lîngă
patrulele obișnuite, 30 de polițiști de la Poliția municipiului Bacău și
60 de jandarmi. Totodată, începînd de ieri, toate efectivele de
luptători DIAS sînt în alertă de gradul zero pentru a putea interveni
în orice situație de conflict.
„Sărbătoarea Bacăului” – ziua a doua
Începînd cu orele 11.00, cînd în Parcul Trandafirilor va cînta Fanfara Militară din Bacău și pînă tîrziu în noapte, cînd tinerii vor merge la discotecă, „Marea Sărbătoare a Bacăului” va încerca să îi bine dispună pe băcăuani și în cea de-a doua zi.
Și aceasta este dedicată folclorului românesc, mai ales că începe Festivalului Național de Folclor „Ion Drăgoi”, ediția a III-a. De asemenea, pe scena din fața Bazinului Olimpic vor evolua Ansamblul Artistic „Busuiocul” din, Bacău, Grupul vocal-instrumental din Marmamureș, Grupul vocal-instrumental din Teleorman și Grupul instrumental din Ghimeș-Faget. Vor susține recitaluri Nineta Pop, Petrică Mitu Stoian, Luca Nova și Dumitru Zamfira.
Tot cu prilejul Sărbătorii Bacăului, în jurul orelor 21.00, în holul Hotelului Moldova va avea loc vernisajul expoziției de artă populară și va fi lansată revista „Conexiuni culturale” aparținînd Centrului Județean de Cultură Bacău. Ziua se va încheia în forță, la orele 22.00, cînd fanii muzicii rock îi vor putea asculta pe cei de la „PROCKSIM”. (C. GHERASIM, Roxana POPA, Andreea CEASĂR, Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns