• noul patron crede că se impune o diminuare a costurilor, inclusiv a costurilor cu munca vie
Încercarea noului patron al Chimcomplex, Ștefan Vuza, de a rentabiliza societatea, stîrnește panică printre salariați. O echipă a noului proprietar a evaluat în ultima perioadă starea combinatului oneștean, pentru a identifica soluțiile pentru relansarea financiară a societății. Raportul de audit este făcut de șapte persoane, care stau în permanență la Chimcomplex Onești, cărora li se adaugă, în funcție de datele care trebuie evaluate, alte zece specialiști. „Principala problemă la ora actuală este faptul că la Chimcomplex se pierd bani, aproximativ un miliard de lei pe zi. Noi ne-am îndreptat atenția față de cauzele pentru care se pierd acești bani. Am ajuns la concluzia că trebuie, în primul rînd, stopată risipa și diminuate costurile, atît cele cu materiile prime, cît și cele legate de munca vie”, ne-a declarat Mircea Popescu, vicepreședintele grupului SCR, aparținînd lui Ștefan Vuza. Potrivit lui Mircea Popescu, evaluarea preliminară a dus și la concluzia că actuala echipă managerială este cea mai bună variantă posibilă existentă în acest moment.
Numai că decizia de diminuare a costurilor, inclusiv cele cu munca, sînt respinse de sindicat. În rîndul angajaților societății s-a instaurat o stare de panică. Sindicaliștii au fost iritați de o adresă pe care le-a expediat-o Ștefan Vuza, președintele Grup S.C.R., firma care a achiziționat de la APAPS pachetul majoritar de acțiuni de la Chimcomplex. În documentul respectiv, Ștefan Vuza le-a amintit sindicaliștilor că societatea merge în pierdere și că urmează să fie luate măsuri de reducere a costurilor, atît în procesul de producție, în compartimentele economic, comercial și tehnic, cît și reducerea costurilor cu munca vie. Printre acestea din urmă se numără suspendarea acordării primei de vacanță, a plății transportului de persoane și a hranei reci, precum și a oricăror cheltuieli nespecifice procesului de producție. Adresa face referire și la suspendarea unor sporuri cum ar fi cele pentru munca nenormată, pentru munca în condiții periculoase, de port armă, de cumul de funcții, de ore suplimentare și cele pentru lucru în zilele de duminică. Măsurile ar uma să fie aplicate începînd cu 1 august, urmînd ca suspendările să fie retrase după ce combinatul va înregistra profit, în chiar prima lună.
Conducerile celor două sindicate din Chimcomplex, „Ecotehning” și „Chimistul”, iau amenințat cu acțiuni sindicale. Ștefan Vuza a revenit cu o altă adresă, prin care a precizat că nu este vorba despre o anulare a drepturilor angajaților, ci o suspendare temporară a acestora. Ștefan Vuza spune că măsurile preconizate nu urmăresc altceva decît supraviețuirea combinatului, chestiune față de care sindicaliștii nu ar trebui să fie indiferenți. Mihai Andrișcă, liderul de la Sindicatul Ecotehning spune că „sîntem conștienți că societatea înregistrează pierderi mari, dar considerăm că pot fi găsite alte soluții de redresare. Nu putem fi de acord cu pierderea drepturilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, deși președintele Ștefan Vuza spune că aceste drepturi vor fi acordate din nou după ce societatea va înregistra profit. Știm că de cîte ori s-a luat ceva nu s-a mai dat nimic înapoi. Noi solicităm să ne așezăm împreună la masa dialogului, să analizăm măsurile ce pot fi luate și să le discutăm cu salariații”, ne-a declarat Mihai Andrișcă.
De cealaltă parte, vicepreședintele de la Chimcomplex, Mircea Popescu, spune că nu se va lua nici o măsură împotriva salariaților. „Nu facem altceva decît să inventariem toate măsurile pe care le putem lua în vederea redresării societății. Prezența noastră la Chimcomplex este în acest moment doar la nivel de experți și nu la nivel de decizii. Am ajuns la concluzia că trebuie să tăiem din toate costurile, nu numai cele cu munca vie. Acum sîntem în faza de a face propuneri privind elaborarea unui program de măsuri și abia după aceea va fi dezbătut cu sindicatele și salariații societății pe fiecare instalație în parte. Oricine cunoaște legile economiei de piațăva ajunge la aceleași măsuri. Oricine ar fi în locul nostru ar dori să rentabilizeze activitatea la Chimcomplex. Din asta vom avea cu toții de cîștigat”, ne-a declarat vicepreședintele Mircea Popescu. Situația ar putea fi lămurită pînă la data de 15 august, cînd a fost programat transferul de proprietate de la APAPS la SCR Grup, cumpărătorul acțiunilor de la Chimcomplex. (Nicoleta BICHESCU, Măriuca BOBOȘA)
Lasă un răspuns