Inspectorii de la Finanțe și-au intensificat semnificativ controalele în acest an. Aceștia au descoperit evaziune fiscală pe diverse domenii, reținând în sarcina persoanelor juridice sume suplimentare importante. Unele dintre verificări s-au soldat și cu sesizări penale, iar prejudiciile stabilite sunt de ordinul milioanelor de lei.
Cele mai importante tentative de fraudă s-au înregistrat la firme din domeniul agricol, cel al construcțiilor și cel al comerțului cu ridicata.
„Codurile CAEN cu cele mai mari sume suplimentare stabilite în 2020 au fost activităţile în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea, animalelor), lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale și comerțul cu ridicata nespecializat, la care se adaugă recuperarea materialelor reciclabile sortate”, a explicat Adrian Anghel, purtător de cuvânt al Administrației Finanțelor Publice Bacău.
Potrivit analizei celor de la Finanțe, în aceste domenii, patronii au încercat să schimbe documentele prin care să diminueze artificial baza de impozitare, s-au înscris în documente achiziții fictive, de la furnizori „cu un comportament fiscal negativ”, s-au reîncadrat sume ca dividente acordate asociaților.
„Sumele suplimentare stabilite pentru prima jumătate a lui 2020 au fost în cuantum de 17,6 milioane de lei și s-au făcut 7 sesizări penale, pentru un prejudiciu de aproximativ 2 milioane de lei”, a mai specificat Adrian Anghel.
În acest an numărul sesizărilor penale a crescut de la 4 în 2019, la 7, iar prejudiciul constatat a fost cu peste 800 de mii de lei mai mare decât comparativ cu anul trecut. Modul de operare preferat de inspectorii fiscali anul acesta a fost, se pare, controlul inopinat.
Față de 2019, când s-au făcut 71 astfel de controale, în 2020, s-a făcut până acum 296. Cei descoperiți cu aceste sume vor trebui să le returneze statului.
Lasă un răspuns