Ultimele alegeri si referendum-uri au scos la iveala asa-numitul „absenteism” electoral. Analisti scortosi de pe la televiziuni au explicat seriosi cum vine treaba cu scirbirea electoratului si cum cetateanul s-a saturat de politica pe fondul cresterii nivelului de trai.
Asta daca privim prin ochelari de cal. Daca judecam putin, vom vedea ca subiectul merita o discutie aparte.
Si asta pentru ca nimeni nu stie numarul cetatenilor cu drept de vot care sint capabili sa-si exercite dreptul constitutional de a alege. Pentru ca, da, se iau rezultatele de la recensamint, se scad mortii si cei care si-au pierdut drepturile civile prin hotarire judecatoreasca si se aduna persoanele care au implinit 18 ani intre timp. Facem calcului si avem populatia cu drept de vot.
E corect? Da si nu prea. Nimeni nu stie citi cetateni au plecat sa munceasca in Italia si Spania. Acestia nu si-au pierdut dreptul de vot, dar mai mult ca sigur nu si-l vor exercita pentru ca i-ar costa leafa pe o luna doar ca sa vina in tara. Acesti cetateni vor conta, insa, in stabilirea bazei la care se raporteaza rezultatele alegerilor.
In localitati in care populatia plecata la munca in strainatate este numeroasa, cum este si cazul municipiului Bacau, aceste cifre conteaza foarte mult. Fata de circa 160.000 de alegatori, cit se presupune a exista oficial in municipiu, se presupune ca o cifra exacta ar fi undeva la 120.000.
Daca se vor prezenta 60.000 la vot analiza „oficiala” va spune ca a fost vorba de absenteism, prezenta fiind mult sub 50%, pe cind, daca vom lua in considerare „stranierii”, vom avea o prezenta de circa 50 la suta.
Lasă un răspuns