Două firme care s-au asociat pentru un contract de modernizare a unui segment de drum județean din Bacău au acum interdicție de a mai participa la licitații publice, pentru că au greșit proiectul lucrării. Contractul, de 3,1 milioane de lei fără TVA, a fost reziliat și acordat de Consiliul Județean altui antreprenor.
Consiliul Județean Bacău a acordat prin licitație, în 2016, contractul de reabilitare și modernizare a unei porțiuni de circa 2,2 km, pe DJ 119, în comuna Răcăciuni, la Ciucani. Contractul, de peste 3,1 milioane de lei fără TVA, a fost câștigat de SC Antrepriză Drumuri și Poduri București SRL (înființată inițial în Bacău, sub numele Phoenix Transbac SRL), în asociere cu SC Ecomary SRL, din Iași.
Lenuța Ardeleanu, directoarea Serviciului Public Județean de Drumuri (SPJD) din cadrul Consiliului Județean Bacău, spune că asocierea de firme ar fi trebuit să facă și proiectarea, însă, când s-a verificat corectitudinea lucrării, s-au constatat neconformități. A urmat o corespondență, însă „proiectul tehnic nu a fost adus în regulă, în conformitate cu caietul de sarcini”, afirmă directoarea SPJD.
Consiliul Județean a emis un document constatator, conform căruia contractul nu a fost îndeplinit corespunzător, iar documentul a fost contestat în Justiție de cele două companii asociate, SC Antrepriză Drumuri și Poduri București SRL (fostă Phoenix Transbac SRL) și SC Ecomary SRL. La începutul anului 2021, s-a dat decizia definitivă în dosar, contestația a fost respinsă.
Potrivit directoarei Lenuța Ardeleanu, deși sentința nu prevede expres o interdicție de înscriere la achiziții publice pentru cele două firme, există prevederi în Legea 98/2016, a achizițiilor publice, care vor împiedica participarea acestora la licitații. Astfel, autoritățile contractante trebuie să excludă din procedurile de achiziții „operatorul economic care şi-a încălcat în mod grav sau repetat obligaţiile principale ce-i reveneau în cadrul unui contract de achiziţii publice”, potrivit art. 167 din această lege.
„Este o practică obligatorie, doar așa se pot disciplina contractorii care nu respectă contractele”, afirmă Lenuța Ardeleanu, directoarea SPJD Bacău. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dat deja decizii în alte cazuri de achiziții publice și a exclus ofertanți care se încadrează la interdicțiile prevăzute la art. 167 din Legea achizițiilor publice.
Interdicția de 3 ani pentru SC Antrepriză Drumuri și Poduri București SRL (fostă Phoenix Transbac SRL) și SC Ecomary SRL se calculează de la momentul întocmirii documentului constatator al neconformităților, martie 2019. Astfel, cele două firme – care nu au putut fi contactate pentru un punct de vedere – nu mai pot participa la licitații până în martie 2022, potrivit directoarei SPJD Bacău.
Lucrările au fost încredințate altei firme și, după o perioadă de stagnare, au ajuns în stadiu avansat și vor fi gata în 2021.
Drumul județean DJ 119, își are originea în DN 11, în localitatea Bacău și destinația în DN 11 A, în localitatea Borzești, tronsonul de drum reabilitat și modernizat este în pantă, are peste 2 kilometri și va permite conectarea localității Ciucani la centrul administrativ al comunei Răcăciuni, prin DN 2.
Bogdan a zis
Pretul cel mai mic!!!
miron vasile a zis
Cele 2 firme isi vor face alte firme cu alte denumiri si vor distruge alte drumuri …..
Bravo ! a zis
Si nu lucreaza la stat…. Sunt „privati ” ! Acolo unde este floarea inteligentei, harniciei si cinstei ! Nu ca la bugetari !!! Performanta , ce sa mai vorbim !!!!