Centrul de coordonare și conducere a intervenției a aprobat un ordin, prin care 1.38 milioane de teste antigen rapide au fost atribuite DSP-urilor, și de acolo vor ajunge în școli, pentru testare.
Potrivit documentului, în județul Bacău, 28.900 de teste vor ajunge de la spitale, unde ele sunt deja pe stoc, la DSP Bacău. Este vorba despre 6.100 de teste la Spitalul de Pediatrie, 5.200 teste la SJU Bacău, 3.200 la Spitalul Onești, 1.100 la Compatimentul Infecțioase al Spitalului Moinești, 800 la secția exterioară de la Baza Letea, a Spitalului TBC, 500 la Spitalul Comănești, 1.400 la Spitalul Buhuși, 2.300 la DSP Bacău și 8.300 la Serviciul de Ambulanță Bacău.
„Noi vom face o repartiție a acestor teste unităților administrativ-teritoriale care au școlile în subordine, în funcție de numărul de elevi, cadre didactice, personal auxiliar și nedidactic. Testarea se face, ați văzut, în anumite condiții, dar dacă există simptomatologie, chiar dacă un test rapid este negativ, atunci se recomandă și un test PCR”, explică dr. Mihaela Arim, director al DSP Bacău.
Protocolul comun al Ministerului Educației și Sănătății prevede că „în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.”
Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani poate semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ trebuie raportate către DSP în maximum 24 ore.
Testele antigen se pot face și cadrelor didactice și angajaților care au debut al simptomelor în timpul orelor de program.
Lasă un răspuns