• băcăuanii preferă în ultimul timp să-și înființeze microîntreprinderi • procedura este simplă și cisturile cresc odată cu mărirea numărului de asociați • cea mai scumpă este înființarea unei societăți pe acțiuni • cazierul fiscal este absolut necesar
În județul Bacău există aproximativ 25.000 de agenți economici, dintre care 8.200 sînt persoane fizice autorizate și asociații familiale. Din datele existente la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) de pe lîngă Tribunalul Bacău rezultă că în județ funcționează aproximativ 17.000 de societăți comerciale. Dintre acestea, jumătate sînt microîntreprinderi. Numărul mare al microîntreprinderilor se explică prin faptul că acestea nu plătesc impozit pe profit, ci pe venit. Gheorghiță Patrichi, directorul ORC, spune că noii agenți economici care se înființează sînt societăți comerciale cu preponderență, în timp ce au scăzut autorizările de persoane fizice și asociații familiale.
Procedura de autorizare a comercianților
Procedura unică de înregistrare și autorizare a funcționării comercianților a fost instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 76 din 24 mai 2001 privind simplificarea unor formalități administrative pentru înregistrarea și autorizarea funcționării comercianților.
Activitățile îndeplinite în cadrul procedurii unice pot fi grupate în mai multe etape:
• Pre-înregistrare (activități pregătitoare). Include toate activitățile prevăzute de lege ce trebuie îndeplinite de la data cînd un întreprinzător s-a decis să constituie o formă de organizare a unei afaceri și data cînd a depus la Biroul Unic dosarul complet pentru înregistrarea și autorizarea funcționării. Unele activități sînt efectuate chiar de întreprinzator, altele, la cererea și pe cheltuiala sa, de Biroul Unic sau de avocați, notari.
• Înregistrarea comerciantului. Include activitățile obligatorii îndeplinite după data depunerii dosarului la Biroul Unic și data înregistrării comerciantului în registrul comerțului, incluzînd :
– autorizarea constituirii comerciantului de către judecătorul delegat;
– obținerea, pe cale electronică, a codului unic de înregistrare de la Ministerul Finanțelor Publice;
– redactarea Încheierii judecătorului delegat;
– înregistrarea comerciantului în registrul comerțului;
– editarea certificatului de înregistrare.
• Autorizarea funcționării comerciantului. Include activitățile de autorizare a funcționării comerciantului de către instituțiile publice abilitate, îndeplinite în perioada, după data depunerii dosarului la Biroul Unic și data eliberării anexei, conținînd avizele/autorizațiile/acordurile necesare funcționării.
• Notificarea comerciantului către instituții publice. Include activitățile de notificare a înregistrării unui comerciant către alte instituții publice cu atribuții legate de publicitatea, înregistrarea sau evidența comercianților.
• Documentul care atestă înregistrarea și autorizarea funcționării unui comerciant. Certificatul de înregistrare cu anexa sau anexele, după caz, cuprinzînd avizele/autorizațiile/acordurile de funcționare
• Durata procedurii. Maximum 20 de zile de la data cînd s-a depus dosarul complet pentru înregistrarea și autorizarea funcționării și solicitantul a primit bonul cu numărul și data depunerii dosarului
– în situația cînd un imobil este adus ca aport la capitalul social și trebuie obținută dovada intabulării acestuia, la cererea și pe cheltuiala titularului cererii prin Biroul Unic, termenul de eliberare a certificatului de înregistrare a comerciantului este de cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii.
• Efectele juridice ale fazelor obligatorii din procedura de înregistrare a unei societăți comerciale. Semnarea actului constitutiv de către asociați reprezintă etapa consensuală, care produce efecte între părțile semnatare.
– Autorizarea legalității constituirii unei societăți comerciale revine judecătorului delegat. Acesta autorizează constituirea comerciantului, persoană juridică, și dispune înregistrarea în registrul comerțului.
– Înregistrarea societății comerciale în registrul comerțului are rol constitutiv. De la data înregistrării în registrul comerțului, societatea a dobîndit personalitate juridică.
– Publicarea în Monitorul Oficial a Încheierii judecătorului delegat produce efecte față de terți.
– Autorizarea funcționării este în competența instituțiilor publice abilitate. De la data obținerii autorizației, comerciantul poate începe activitatea economică pentru care a fost autorizat.
Procedura nu este complicată pentru întreprinzător, care are numai obligația să completeze corect formularele necesare, să depună documentele doveditoare prevăzute de lege, să plăteasca taxele și tarifele cuvenite și să depună la Biroul Unic din cadrul Registrului comerțului. La termenul stabilit, întreprinzătorul revine la Biroul Unic pentru a ridica certificatul de înregistrare și anexa (anexele) conținînd avizele/autorizațiile/acordurile de funcționare.
Întreprinzătorul poate fi reprezentat prin împuternicit, cu procură specială și autentică, care poate semna cererea de înregistrare sau actele constitutive în locul titularului. Dacă întreprinzătorul are, potrivit legii, obligația să depună semnătura în registrul comerțului, poate să prezinte specimenul legalizat de notarul public. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns