Romsilva a publicat imagini cu o turmă de mistreți, într-o pădure administrată de Direcția Silvică Bacău din cadrul Romsilva, la limita dintre ocoalele silvice Soveja și Mănăstirea Cașin.
Imaginile au fost filmate cu ajutorul unei camere de monitorizare a faunei, instalate de Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice – ACDB – în cadrul proiectului internațional LIFE Lynx, în care colaborează Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
Arealul mistrețului în România este larg răspândit, trăind în zona de câmpie, în Delta Dunării şi până în zona de munte. Preferă desișurile care îi oferă adăpost.
Hrana mistrețului este majoritar vegetală şi constă în rădăcini, tuberculi, tulpini, fructe, dar în dieta sa intră şi larve, râme, gasteropode, ouă și resturi animale.
Este un animal robust, cu dimensiuni de circa 1,5 metri lungime, 1 metru înălțime la greabăn şi 200 kilograme în greutate. Femelele și puii de mistreț trăiesc în cârduri, conduse de scroafele cele mai bătrâne. Masculii trăiesc separat, în grupuri sau, cei mai puternici, solitar.
Romsilva – Direcția Silvică Bacău administrează, prin intermediul celor 14 de ocoale silvice, peste 167 de mii de hectare păduri de stat, din care peste 13 mii de hectare de pădure la Ocolul Silvic Dărmănești.
Zed a zis
De-acum sa le asigurati paza ca tare mi-e ca ajung mici