Au fost afișate rezultatele concursului pentru postul de manger al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău. La concurs au participat Geta Daniela Draghici, Sebastian Hriban și Adrian George Popa.
Ieri a fost programată etapa de susținere publică și evaluare a proiectelor de management. Pentru evaluarea candidaților s-au folosit criteriile prevăzute în Anexele 1 și 2 la OMS nr. 1520/2016. În urma susținerii și evaluării proectului de management, candidații au fost notați după cum urmează:
Geta Daniela Draghici – 7.72
Sebastian Hriban – 7.61
Adrian George Popa – 9.19
Ca urmare, a fost declarat admis Adrian Popa, cel care a deținut și până acum funcția de manager al spitaului. Rezultatul final va fi publicat după cele 24 de ore în care sunt permise contestațiile.
Rezultatele au fost afișate AICI
MERTICARU a zis
Felicitări după opinia mea chiar merita a muncit f mult
Maria a zis
Felicitari sincere
ana a zis
cea mai buna varianta din cele 3 candidaturi.
:-) a zis
Bravo…
Yo a zis
Felicitari Popa Adrian! Rolul medicului este de a sta in cabinet, sala de operatii, in prima linie fata de pacient. Oricum dr Draghici nu merita nici cea mai mica functie dintr-o administratie.
Andrei Munteanu a zis
A iesit cine trebuia sa iasa.
Bacaul ( ca judet) e rosu, se stieeeee.
P.S. Mai bine crap decat sa intru in SJU Bacau.
Niki Vranceanu a zis
DESPRE CONCURSUL DE LA SPITALUL JUDEȚEAN BACĂU
Actualul manager a câștigat un noui mandat în urma unui concurs extrem de mediatizat și extrem de transparent.
Și cu asta vreau să încep, cu transparența. Își amintește cineva, în istoria Bacăului, vreun concurs pentru un post de asemenea importanță, unde proiectele de management să fi fost comunicate public (în forma anonimizată, desigur) înainte de a fi susținute?
Își amintește cineva vreun concurs unde cei din public să poată adresa întrebări? Își amintește cineva vreun concurs unde notele comisiei de concurs să fie făcute publice, individual, pe concurent și membru de comisie? Concursul despre care vorbim cred că poate fi un exemplu de bune practici în ce privește onestitatea organizării, transparența și asumarea.
Haideți să ne gândim cum au fost TOATE concursurile de manager pentru instituțile de cultură. Haideți să ne amintim cum au fost concursurile pentru postul de manager al Teatrului Municipal.
La Spitalul Județean a fost vorba dacă fostul manager mai primește un mandat sau eliberează postul.
Haideți să ne amintim cum a fost atunci când managerii teatrului au primit un nou mandat în 2011, în plină administrație liberală. Vă amintiți concursul? Care concurs? Ha, ha! Mulțumesc frumos!
Haideți să ne amintim cum a fost chiar anul trecut, când managerul revistei Ateneu și cel al Școlii Populare de Artă au primit fiecare câte un nou mandat, în plină administrație social-democrată. Vă amintiți concursul? Care concurs? Ha, ha! Mulțumesc frumos!
Prietenul meu, Radu Bogdan Ghelu, e (din câte cunosc) singurul personaj băcăuan care a obținut în instanță anularea unui concurs. Și, din câte cunosc, dumnealui a obținut anularea concursului pe motive de procedură, nu pe fond.
Dumnealui a obținut anularea concursului pentru că a reușit să dovedească în instanță că administrația de atunci nu a fost în stare să organizeze un concurs transparent, prin care să ofere fiecărui coandidat o șansă corectă. Dumnealui nu a contestat notele, ci procedura. Aici, la spitalul județean, din câte înțeleg eu, procedura a fost impecabilă.
Fondul concursului nu e contestabil! Notele pe care le acordă cei din comisie nu sunt contestabile! Pot fi subiective într-o anumită măsură, că însăși realitatea percepută de oameni e subiectivă, dar nu sunt contestabile. Autoritatea desemnează o comisie care se asigură că viitorul manager va implementa în procesul de conducere viziunea managerială a conducătorilor autorității. Și astfel autoritatea își asumă (sau speră) că cei din comisie vor fi în stare să asigure sincretismul între viziunea autorității și viziunea managerului. Acestea sunt regulile jocului!
În analiza proiectului de management al unei instituții de cultură (în esență) nu se judecă priceperea culturală a viitorului manager, ci capacitatea acestuia de a pune în operă viziunea conducătorilor autorității care subordonează instituția de cultură.
În proiectul de management al unui spital (în esență) nu se judecă pregătirea sau competența medicală a managerului, ci capacitatea acestuia de a pune în operă viziunea managerială a conducătorilor autorității care subordonează spitalul.
Nu e ca și cum candidații ar scrie în proiectul de management câte paracetamoale îi dau unui bolnav de COVID19 și câștigă ăla mai darnic! Că pentru asta există reguli și protocoale pe care personalul medical trebuie să le rezolve. Concursul de management pentru spital e despre management și nu despre medicină, după cum concursul de management pentru teatru este despre management și nu despre cultură!
Fie că e vorba despre consiliul județean ori despre cel local, comisiile de concurs emană de la aceste autorități pentru că rostul concursului este să se asigure că managerii vor pune în operă viziunea conducătorilor acestor autorități! Acestea sunt regulile jocului și cred că e bine că e așa! În final, e jocul democrației! Consiliul județean și cel local reprezintă, în ultimă instanță, voința populară, majoritățile din aceste consilii fiind stabilite prin vot.
Viziunea managerială a primarului și cea a președintelui consiliului județean sunt validate în cadrul alegerilor locale. Faptul că echipa din subordinea acestora desemnează câte o comisie de concurs nu e altceva decât efectul democrației reprezentative. În ultimp instanță, autoritatea comisilor de concurs emană din rezultatul alegerilor locale. Vox populi, vox dei!
În cazul concursului de la spital, comisia a stabilit că cel care ar putea cel mai bine să implementeze viziunea managerială a conducerii consiliului județean este Adrian Popa. Vox populi, vox dei!
Din acest punct, orice partizanat politic și orice simpatie ar trebuie administrate cu decență. N-a câștigat candidatul tău preferat? E trist, înțeleg. Mergi acasă, deschizi șampania pe care o păstrai pentru decesul soacrei, îți îneci durerea și te culci. Iar dacă vrei ca simpatia ta politică să câștige concursul de peste patru ani, de a doua zi începi să muncești ca partidul pe care-l preferi să câștige viitoarele alegeri locale, iar astfel să se poată să se creeze sincronismul necesar între viziunea politică a partidului câștigător și viziunea managerială a viitorului manager.
După cum spuneam, comisia a stabilit că cel care ar putea cel mai bine să implementeze viziunea managerială a conducerii consiliului județean este Adrian Popa. Și, orice va face de azi înainte Adrian Popa, cum e și firesc, se va deconta pe consiliul județean și, mai ales, pe partidul care a câștigat majoritatea în consiliul județean.
Nu am candidat niciodată pentru vreun post la spitalul județean, dar se aude că până și pentru un simplu post de asistent medical există o șpagă pe care aspirantul trebuie să o plătească. Nu știu dacă e așa, dar se aude. Iar dacă și tu, cititorule, ai auzit, înseamnă că se aude destul de …sonor.
De aici înainte, după părerea mea, una dintre grijile managerului câștigător și a conducerii consiliului județean ar trebui să fie ca peste 4 ani astfel de zonuri să nu mai circule.
Pentru că dacă zvonul e fals, se va stinge de la sine, dar dacă zvonul e adevărat, șpăgăreala va fi considerată că face parte din viziunea managerială și politică a partidului care conduce consiliul județean. Și PSD-ul, în această amplă operațiune de rebranduire, care (cel puțin la Bacău) începe să-i reușească, cred din tot sufletul că nu-și dorește să fie considerat partidul care promovează șpaga.
P.S. Mă așteptam să câștige Hriban, m-am înșelat! Și Moise mai avea zile proaste, d-apoi un profet amărât de la Bacău…
Ana a zis
Nu va doresc la niciunul dintre laudarosii de mai sus sa ajungeti prin spitalul manageriat de dl.Popa, si in general in nici un spital din Romania.
Categoric ca si la primarie lipsa unor contracandidati mai buni a dus la aceste rezultate. Astia suntem, cu astia defilam, dar mi se pare exagerat entuziasmul unora ca am ales raul cel mai mic, si de data asta, si la spital…
gogu a zis
nu a fost ales raul cel mai mic. omul e bunisor. ceilalti praf. si da nu imi doresc sa ajung in spitale conduse de ministrul usr vlad voiculescu. e arzator de periculos. in general nu e bine sa ajungi in vreo institutie condusa de usr. e posibil sa te molipsesti de agresivitate, ipocrizie si dubla masura.
maria a zis
Nu este adevărat!!!! Iar generalizarea asta care ne caracterizează nu este justificată în cazul acesta! Există multe nefuncţionalităţi la acest spital dar există multe departamente/secţii chiar impecabile, în condiţiile oferite de sistemul de stat. Hai să ne înţelegem, perfecţiunea nu există în acest domeniu nici în privat! Am avut contact cu spitalul de multe ori în ultimii ani, pentru copiii mei, pentru părinţii mei şi alţi membri ai familiei şi pot afirma că până în prezent balanţa experienţelor este pe plus, în majoritate covârşitoare!!! Iar experienţele sunt din domeniul chirurgiei, chirurgie pediatrică, majoritatea, dar şi neurologie, gastro…
Ionut a zis
@ANA .. nu e vorba de manager aici.. ci de calitatea oamenilor..a medicilor si asistentilor care de multe ori se claseaza la nivelul de „Untermenschen” ..