• două dintre produsele firmelor „Ardealul” și „Ringa” au fost blocate de la comercializare în vederea finalizării analizelor de laborator
Suspciunea de botulism semnalată la începutul acestei săptămîni la o bătrînă din Poiana Sărată care a consumat conserve de carne cumpărate de la magazinul sătesc s-a mutat acum în ograda a două firme producătoare. Ancheta epidemiologică făcută de inspectorii sanitari ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) în jurul îmbolnăvirii Sofiei Ș., în vîrstă de 71 de ani, a adus sub lupa medicilor de laborator conținutul a două conserve de carne pe care femeia le-a consumat cu puțină vreme înainte de a prezenta semne de botulism. „Din spusele fiului bătrînei reiese că femeia a mîncat singură din două feluri de conserve cumpărate de la magazinul din sat. Una de carne de porc în suc propriu și o alta cu carne tocată. Din ambele feluri de conserve au fost trimise probe pentru analize la Institutul Cantacuzino, iar produsele incriminate au fost oprite de la comercializare pînă la ieșirea rezultatelor”, ne-a declarat dr. Daniela Lupașcu, șefa Inspecției Sanitare de Stat din DSP. Conservele suspectate că au contaminat-o pe bătrîna de 71 de ani cu toxina botulinică sînt produse de firmele „Ardealul”-Covasna și „Ringa”-Husipari. Seriile conservelor oprite deocamdată de la vînzare sînt 2/2002A85-109, cu data expirării 7.05.2005 pentru carnea în suc propriu Ardealul și EST10LM2007-05-21 pentru carnea tocată Ringa. „Pînă cînd probele de laborator nu vor demonstra că una dintre aceste conserve este contaminată nu putem confisca loturile respective. Singura măsura pe care am putut s-o luăm a fost transmiterea către toate direcțiile de sănătate din țară că produsele conservate cu această serie trebuie blocate la comercializare. Din anchetă pe care am făcut-o mai reiese că magazinul din Poiana Sărată se aprovizionase cu aceste conserve de la un depozit din Onești, care la rîndul său achiziționase produsele de la București”, a continuat doctorița Lupașcu. Rezultatele analizelor de laborator vor fi gata abia săptămîna viitoare, ele fiind singurele care pot spune care din conservele de carne au fost contaminate cu toxina botulinică. Specialiștii DSP apreciază însă că dacă una dintre conservele aparținînd firmelor mai sus menționate ar fi fost insuficient sterilizată, întreg lotul respectiv ar fi fost contaminat cu toxina botulinică, ceea ce ar fi dus la îmbolnăviri în masă. Pînă cînd analizele de laborator nu vor stabili cauza exactă, îmbolnăvirea Sofiei Ș. este pusă pe seama celor două conserve, iar produsele incriminate vor fi blocate de la vînzare. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns