Statisticile arată o creștere îngrijorătoare a cazurilor de violență domestică în județul Bacău. Deputatul PLUS Cristian Ichim a arătat, într-un comunicat de presă, că anul trecut au existat, în medie, aproape trei sesizări pe zi doar în județul Bacău.
Sunt convins că în realitate numărul, deja extrem de mare, este cu mult mai ridicat pentru că victimele ezită să raporteze evenimentele familiale de teamă și rușine. Sper însă că cele 42 de ordine de protecție provizorii și celelalte măsuri vor încuraja victimele să rupă tăcerea și să caute protecție.
Lucrurile sunt cu atât mai triste cu cât în spatele acestor statistici sunt, de fapt, drame și cel mai grav este că cifrele reflectă doar o parte din realitate, pentru că multe dintre astfel de agresiuni nu sunt raportate. Însă acestea reprezintă o gravă problemă de încălcare a drepturilor omului cu impact deosebit asupra societății,
a declarat deputatul băcăuan.
Cristian Ichim subliniază astfel importanța votării proiectului de lege prin care agresorii vor fi obligați să poarte brățări electronice.
Unul dintre scopurile proiectului de lege adoptat în urmă cu mai puțin de o lună în plenul Camerei Deputaților este, în primul rând, protejarea victimelor abuzurilor domestice. Astfel, potențiala victimă este protejată în timp real, permanent, și evită trauma unei întâlniri directe cu posibilul agresor. În al doilea rând, poliția își poate folosi agenții într-un mod mai eficient, odată ce localizarea se face de către dispozitivul automat. Dar alături de introducerea brățărilor electronice este nevoie și de programe de relocare și reintegrare socio-economică, sisteme timpurii de alertă, formarea personalului care interacționează cu victimele și schimbarea percepției într-o societate care tratează asta încă drept normalitate
mai spune deputatul PLUS
Cristian Ichim prezintă și alte măsuri luate de autorități, care vin să completeze noua lege votată și care sprijină victimele violenței domestice, precum și soluții simple ce pot fi aplicate de acum încolo.
Salut măsurile și implicarea Poliției din Bacău pentru campaniie derulate și sper că se vor face analize ca să vedem exact cum funcționează acestea. Campania „Bright sky” promovează o aplicație gratuită pentru dispozitivele mobile care oferă sprijin specializat victimelor violenței domestice. Prin aplicație, victimele pot accesa o bază de date cu serviciile de asistență disponibile în proximitate, capturi din prevederile legale în vigoare pentru a oferi sprijin juridic pentru depunerea unei plângeri, modelul de completare a ordinului de protecție. De asemenea, aplicația oferă și o serie de date și sfaturi utile despre protecția față de hărțuirea în spațiul public. Aplicația este gratuită și se găsește în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară. Aceasta se adresează și persoanelor care vor să vină în sprijinul victimelor violenței domestice, respectiv de gen precum și specialiștilor care intră în contact cu aceste victime.
Protejarea vieții, a integrității fizice și psihice, precum și a libertății și integrității sexuale, reprezintă obiective prioritare în ceea ce privește apărarea victimelor. Jumătate dintre femeile din România nu știu că există o lege care le poate proteja.
Dar nu se oprește totul la astfel de campanii. E nevoie de soluții mai bune și primul pas este să recunoaștem că bătaia și discriminarea sunt încă prezente, iar victimele nu pot să le rezolve singure. Trebuie pornită o dezbatere consistentă despre cum poate fi combătut cât mai eficient acest fenomen.
România este victima unei mentalități prin care în privința agresiunilor sexuale, violurilor, victimele adesea sunt transformate în vinovați și societatea se comportă stigmatizând astfel de situații și victimele acestora.
Una dintre soluțiile pentru evitarea unor astfel de situații, pentru ca victimele să nu fie și mai traumatizate, ar fi ca echipele de polițiști care instrumentează cazurile de violență sexuală și violență domestică să fie mixte.
Violența domestică este o temă importantă pentru activitatea mea și îmi voi dedica eforturile pentru a ajuta victimele. Voi propune reforme de profunzime și voi căuta soluții pentru resurse adecvate în acest sens. Dar numai împreună putem schimba percepția cu privire la seriozitatea și gravitatea unor astfel de acțiuni,
a conchis Cristian Ichim
H2SO4 a zis
Legea asta este o treaba buna si binevenita, prea multe femei erau schingiute de niste primitivi rude cu talibanii. Interesent este altceva, constat ca agresorii nu au postat niciun comentariu….mare minune.