Subminarea accesării celor aproape 500 de milioane de euro din aplicația pe POIM a eșuat, a anunțat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău și al ADIB (asociația primăriilor și CJ, care gestionează serviciile de apă și canalizare).
Lucrările la stația de demanganizare de la Gherăieşti se apropie de un grad fizic de implementare de 55%, constructorul instalând grupurile de pompare şi urmând să finalizeze lucrările pentru montarea filtrelor care vor asigura demanganizarea apei captată din fronturile de la Mărgineni, Gherăieşti şi Hemeiuş. Antreprenorul a adus în şantier 90% din componentele (echipamente, materiale etc) necesare realizării acestei lucrări.
În paralel, s-a încheiat reabilitarea puțurilor de captare din 3 fronturi (Mărgineni 1 şi 2, respectiv Hemeiuş 2), iar lucrările la frontul de captare Gherăieşti 1, unde se rabilitează 44 de puțuri, au ajuns la 60% grad fizic de realizare a investiției.
„Municipiul Bacău va avea, îmi doresc cât mai curând posibil, sursa alternativă de alimentare cu apă, astfel încât băcăuanii să nu mai primească apă cu „program” atunci când au loc avarii la conducta de aducțiune de la Valea Uzului”, a declarat președintele ADIB.
„De asemenea, până la 30 iunie 2021, s-au decontat 2,5 milioane euro din fonduri europene pentru lucrările din acest proiect, dovadă că echipa managerială & unitatea de implementare a proiectului din cadrul operatorului CRAB şi-au făcut treaba”, a mai spus Valentin Ivancea.
Țin să mulțumesc celor peste 60 de UAT-uri care, în adunarea generală a ADIB, au aprobat planul de administrare al CRAB, evitându-se – astfel – subminarea aplicației POIM prin care 41 de localități din județ beneficiază de aproape 500 milioane euro pentru investiții în apă/canalizare.
Există primari şi consilii locale care au înțeles că problema apei din județul Bacău nu are culoare politică şi au acționat în consecință, punând interesele comunităților peste interesele politicianiste ale partidelor din care fac parte.
Mulțumesc şi celor 55 de UAT-uri acționare care au aprobat, în adunarea generală a CRAB, planul de administrare şi au înțeles că doar cu un operator solid şi stabil putem implementa complexa aplicație POIM, care presupune executarea a 20 de contracte de lucrări (stații epurare, extindere rețele de alimentare cu apă şi canalizare etc).
– Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău și al ADIB
Benea acuză PNL și USR pentru „şicanarea CRAB”
Eurodeputatul Dragoș Benea a acuzat într-o luare de poziție pe Facebook PNL și USR pentru „șicanarea CRAB”:
Reprezentanții partidelor de guvernământ, PNL & USR, se „zbat” doar declarativ pentru rezolvarea problemei apei în municipiul Bacău şi în județ. În realitate, acționează cu bună ştiință la şicanarea operatorului CRAB, blocarea procedurii de aprobare a planului de administrare şi aruncarea în aer a aplicației POIM, din rațiuni politicianiste dintre cele mai meschine cu putință.
A asmute membrii asociați împotriva ADIB, a constrânge primarii să blocheze, prin votul lor, procedurile administrative din ADIB & CRAB înseamnă a submina absorbția de fonduri pe apă/canal şi a condamna la subdezvoltare comunitățile din județul Bacău, privându-le de rezolvarea problemelor legate de alimentarea cu apă. Asta fac liderii PNL şi USR din jud. Bacău, care n-au reuşit să propulseze niciun băcăuan în guvern sau să promoveze vreun proiect major de dezvoltare a județului pentru care se „luptă” doar declarativ, pe Facebook.
– eurodeputatul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău
Sergiu cumatru a zis
sa vina gaina inapoi ca tot il skimba de la Apele Romane… specialistul Gaina
Sorinaciu a zis
Hahaha, buna asta cumetre !
Gigi Bacauanul a zis
https://ziaruldebacau.ro/finantare-de-433-milioane-euro-pentru-apa-si-canalizare-in-judet-dragos-benea-despre-situatia-dificila-a-crab-si-posibilele-solutii/
D-le europarlamentar, fost președinte CJ, fost viceprimar etc, etc….
… în sept 2020 nu ne spuneai ca soluția ar fi o fuziune cu un „alt operator”? Ca întâmplător acel operator este 100% privat și se numește RAJA?
Acum te-ai sucit??? ?
Mirela a zis
Ivancea asta merge ca trenu se vede ca nu le are cu pokerul
Vasile a zis
Dar cand vor schimba tevile ruginite din anumite cartiere marginase ? oamenii de acolo beau apa cu rugina care le-au afectat rinichii.
DEMBE a zis
Baietii astia vad ca fac tot ce pot si chiar mai mult de atat ca sa tranteasca in cap CRAB-ul inainte de data prognozata a decesului, adica cel tarziu anul 2024… hai 2025. M-am uitat pe convocarile AGA, hotararile adoptate etc.etc.. Numai abureli si vrajeli de doi lei si 15 bani. Pentru ca:
1. Consiliul de administratie, care este organul desemnat de proprietari (adica de actionari) stabileste ca votul reprezentatului actionarului trebuie sa aiba in spate un mandat. Aparent corect, dar cine ii da dreptul CA-ului sa ceara acest lucru actionarului? Fix nimeni. Asta e ca si cum portarul de la CRAB nu lasa sa intre in sediu inginerul sef decat daca este imbracta cu costum si camasa alba.
2. Nu a subminat nimeni nimic decat starea jalnica a bugetului companiei si proiectul prost scris, mai ales cu valori ale materialelor si lucrarilor subevaluate. Daca se va continua cu nebunia asta din piata materialelor de constructii si de infrastructura, anul acesta CRAB nu va avea nici o licitatie cu castigator desemnat. Iar daca preturile nu dau inapoi, nici la anul. Iar 31 decembrie 2023 numai maine nu-i!
3. Ziceam de starea jalnica a companiei. Dovada ca nimeni da crediteaza compania cu un sfanț si, la un moment dat, vor trebuie pusi banii de cofinantare. Minim 20 de milioane de euro cofinantarea, plus alti cativa milioane, cheltuieli neeligibile. Cine pune banii si de unde? Ca la tariful actual si la baza actuala minuscula de clienți, este o minune daca compania supravietuieste urmatorii trei-patru ani, ca de profit nici vorba…
4. ….
5. ….
6. …..
La cati experti sunt, si la Primarie, si la CJ, si la CRAB, eu zic sa cumparati deja arpacașul.