Fermierii români sunt reticenți la digitalizare, este concluzia deputatului Cristian Ichim (USR PLUS), după evenimentul „Agricultura durabilă. Integrarea inovațiilor digitale în practicile agricole”, organizat de start-up-ul românesc OGOR, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Agricultura reprezintă un domeniu de interes strategic în care cercetarea, inovarea și digitalizarea reprezintă piloni importanți pentru a asigura progresul acesteia. Fermierii viitorului sunt cei care înțeleg și îmbrățișează digitalizarea în mediul rural și o fac mai atractivă.
Există, însă, o serie de provocări în procesul de digitalizare a agriculturii: reticența fermierilor în a accepta și implementa noile tehnologii, dar și lipsa forței de muncă din agricultură, mai ales calificată.
Despre toate acestea am discutat astăzi cu specialiștii în cadrul evenimentului „Agricultura durabilă. Integrarea inovațiilor digitale în practicile agricole” organizat de start-up-ul românesc OGOR, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Digitalizarea agriculturii românești a fost deja demarată. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a început să întocmească Registrul Național al Pășunilor care include pajiști și fânețe, respectiv o treime din suprafața agricolă. Scopul acestui registru este de a asigura transparența prin identificarea entităților care încheie contracte cu primăriile pentru pășunile din țară.
Din perspectivă academică, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București are o serie de programe pentru studenții interesați să învețe despre noile tehnologii în agricultură, cum sunt mașinile agricole autonome, roboți, drone, imagini din satelit pentru analiza solului. În ceea ce privește distribuirea produselor agricole, există disponibile mai multe platforme online prin intermediul cărora producătorii își pot disemina produsele sau producătorii tehnologiei noi pot promova diferite soluții.
Fertilizarea naturală a solului este una dintre informațiile esențiale pentru munca fermierilor care se poate identifica prin soluții digitale. Prin imagini din satelit și scanare a solului se poate identifica ușor care sunt suprafețele fertile natural și care au nevoie de îmbunătățire prin diverse tehnici agricole de creștere a producției. O altă soluție digitală utilă este implementarea unui soft care poate elabora un registru genealogic al raselor și ajută foarte mult crescătorii de animale.
Cu toate acestea, fermierii români sunt în continuare reticenți în a accepta și implementa noile tehnologii, dar pentru a schimba situația au nevoie de sprijin din partea autorităților locale în a avea acces facil și prietenos la noile soluții digitale, explicate pe înțelesul tuturor cu ajutorul demonstrațiilor publice a funcționării utilajelor inteligente. O altă formă de încurajare o reprezintă promovarea modelelor de succes în agricultură care deja au înțeles importanța digitalizării.
Un rol important îl are și Ministerul Educației care asigură cadrul necesar pentru dobândirea competențelor digitale încă de la cele mai mici vârste.
Din punct de vedere legislativ, fermierii consideră că există provocări în privința legiferării cadrului de utilizare a dronelor în agricultură, precum și implementarea în legislația națională a cadrului legislativ european, a regulamentelor și normelor europene în domeniu.
În cadrul dezbaterii, eu am punctat importanța colaborării între fermieri, mediul privat (care dezvoltă soluții tehnice) și autoritățile publice, pentru a înțelege importanța digitalizării, pentru a oferi sprijin în implementarea noilor soluții și implicit pentru a crește producția agricolă.
Totodată i-am întrebat pe cei prezenți ce anume consideră că i-ar convinge pe fermieri să utilizeze noile tehnologii: să beneficieze de subvenții de la stat sau să cunoască cât mai multe modele de succes în producția agricolă? Răspunsul a fost că ambele soluții sunt la fel de importante pentru că prin subvențiile primite se pot achiziția utilaje noi cu scopul de a fi testate, iar succesul celor care au reușit să obțină producții mari le oferă inspirație și motivare.
Toate aceste investiții în digitalizarea agriculturii vor putea, în timp să răspundă la provocările globale privind accesul la alimente și acestea de calitate, mai ales în contextul creșterii populației la nivel mondial, vor sprijini modernizarea procesului de producție prin oferirea unor soluții eficiente pentru identificarea provocărilor și adoptarea măsurilor potrivite necesare creșterii producției.
– deputat Cristian Ichim, USR PLUS Bacău
Lasă un răspuns