Curtea de Apel Bacău a respins, ieri, acțiunea prin care primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu urmărea „convocarea abuzivă” a adunării generale a CRAB, în vederea revocării din funcție a consiliului de administrație al operatorului de utilități, a anunțat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean și al ADIB (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău – forul tutelar al CRAB).
„Practic, hotărârea Curții demontează demersul arbitrar al edilului care – cu prețul destabilizării CRAB, prin îndepărtarea CA-ului societății – și-a propus să subordoneze operatorul propriilor sale interese, inclusiv prin instalarea la conducerea CRAB a unui acolit care să-i facă jocurile oneroase”, afirmă președintele Valentin Ivancea:
Prin soluția pronunțată, Curtea a subliniat, între altele, faptul că acțiunea lui Viziteu nu urmărea un scop legitim și interesul societății, ci doar satisfacerea unui interes personal al acționarului. Mai mult, așa cum a evidențiat și instanța de fond (Tribunalul Bacău), interesul societății (al CRAB, în cazul de față), nu se confundă cu interesul acționarilor cărora ea aparține.
Nu în ultimul rând, instanța de judecată a statuat că adunarea generală a acționarilor CRAB hotărăște revocarea membrilor consiliului de administrație DOAR la propunerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB), autoritatea tutelară a operatorului de utilități CRAB, asociație din care UAT Municipiul Bacău face parte.
Atât hotărârea Tribunalului, cât și cea a Curții reconfirmă că primarul Bacăului a născocit un demers abuziv, consecvent în acțiunea de destabilizare a CRAB și de subordonare a companiei de serviciile căreia beneficiază 88 de unități administrativ-teritoriale asociate în ADIB.
Încă de la semnarea contractului de finanțare aferent aplicației POIM, în calitate de președinte al ADIB, am atras atenția că acest program de investiții finanțat cu fonduri europene nu poate fi implementat cu succes dacă nu creștem reziliența CRAB și nu consolidăm financiar compania.
Sigur, știu că azi CRAB nu are nici pe departe imaginea cea mai bună: sunt multe lucruri de pus la punct, de îmbunătățit, dar asta nu justifică – sub nicio formă – tentativa de „hold-up” pusă în operă de Viziteu, dar demantelată de instanța de judecată (!), prin care primarul a căutat să arunce în aer consiliul de administrație și să-și plaseze un favorit la cârma operatorului.
Compania nu poate fi jucăria cuiva, mai ales că, de apa furnizată de CRAB depind sute de mii de băcăuani, din 88 de comunități, care nu au cum să fie subordonate capriciilor și demersurilor ilegitime ale unuia dintre asociați/acționari.
– Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean și al ADIB
Dragoș Benea: „Este nevoie de coabitare, colaborare și dialog instituțional”
Eurodeputatul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău, a reacționat, după anunțul înfrângerii suferite de primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu.
„(Este – n.n) Încă un semn concret adresat executivului Primăriei Bacău și majorității USR-PNL că pentru rezolvarea problemelor generate de alimentarea cu apă în municipiul Bacău este nevoie de coabitare, colaborare și dialog instituțional. Cu alte cuvinte, decât un război strâmb, mai degrabă o pace dreaptă și eficientă! (sic) Sper să se audă în laboratoarele care au generat alianța conjuncturală din vara anului 2020!”, a afirmat liderul PSD Bacău.
Viziteu, fără reacție: „Așteptăm să vedem motivarea Curții pentru a ne pronunța pe fond!”
Încă de la preluarea mandatului de primar, Stanciu Viziteu a dat de înțeles că vrea să schimbe conducerea CRAB, pe care a atacat-o în repetate rânduri. De altfel, acțiunea în justiție a apărut după ce nu a reușit să obțină prin negocieri înlocuirea conducerii companiei de apă. Pentru Ziarul de Bacău, primarul USR a recunoscut, în trecut, că l-ar lua în calcul pentru postul de manager al CRAB pe Gabriel Cojocaru, membru de partid și șef de cabinet, personaj despre care se spune că ar avea afaceri în domeniu.
„Băcăuanii au dreptul la servicii de apă/canal de calitate, furnizate de un operator capabil de acest lucru! Nu o să permit nici unui operator sau asociații, oricare ar fi ea, să țină «ostatici» cetățenii municipiului Bacău. Avariile și lipsa de apă la robinetele băcăuanilor sunt o problemă gravă. Așteptăm să vedem motivarea Curții pentru a ne pronunța pe fond”, s-a limitat să reacționeze primarul Viziteu, la solicitarea Ziarului de Bacău.
El a refuzat să răspundă dacă banii dați pe casa de avocatură din București vor fi suportați de la buget sau îi va acoperi din veniturile personale, așa cum s-a lăudat în cazul altor litigii în Justiție pe care le provoacă. Pentru procesul prin care a vrut să „răstoarne” conducerea CRAB, primarul Viziteu a plătit de la buget peste 18.000 de lei.
Radu a zis
Cei 18.000 lei sa-i plateasca din salariul de…… PRIMAR SI NU DIN BANII NOSTRI.
Nicu a zis
La CRAB se impune schimbarea conducerii
Veteranul a zis
La Primarie se impune schimbarea conducerii. De urgenta!
Cristi a zis
Viziteu este o catastrofa
Nici madam Chiper de la CRAB nu e departe
Amândoi trebuie sa demisioneze
Ardei a zis
Cand sunt avarii sarim pe primar. Cand vrea sa demita gasca de la CRAB sarim pe primar.
Cine ne mai intelege?
Veteranul a zis
Dar de ce sa demita conducerea de la CRAB? Pentru ca niste escroci de liberali au luat malaiul gros cand s-a facut prapastia asta de modernizare in 2008-2011? Pentru ca lucratorii de la CRAB se zbat sa tina in functiune o conducta prost proiectata si dezastruos executata? Pentru ca un „nichipercea” de primar nu ia taurul de coarne si nu cere unui constructor dubios sa finalizeze o lucrare pentru care a fost deja platit? Culmea e ca nici actualul primar nu e de vina de starea proasta a conductei, dar regretabil e faptul ca nu vrea sa vada cine sunt principalii vinovati si ca nu vrea sa se implice pentru rezolvarea vesnicii probleme!
buldozeristul a zis
Inspectoratul in Constructii nu raspunde cu nimic? Sunt platiti sa verifice calitatea lucrarilor , respectarea proiectelor.
@e a zis
e in aceasi gaura cu sediu psd. trage singur concluzia
Eugen a zis
Eu sunt mai interesat de stadiul rezervei de apa, ar trebui monitorizata zilnic. A luat DSP probe, care este rezultatul? S-a mai avansat in vreun fel?