• pentru a nu fi nevoiți să piardă zile întregi și bani la ușile laboratoarelor private din oraș, ei vor fi internați o zi în secția Spitalului de Urgență • măsura va deveni operațională peste două săptămîni
Bolnavii diabetici din mediul rural și cei mai săraci dintre băcăuani vor putea să-și facă gratuit analizele pentru stabilirea glicemiei în Spitalul de Urgență Bacău. Măsura a fost luată în urma unei discuții între reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bacău, cei ai Casei de Asigurări de Sănătate și unitatea spitalicească, după ce mai mulți bolvani, în speciali din mediul rural, s-au plîns de faptul că trebuie să piardă zile întregi pentru a-și efectua testele. Pînă la data de 1 ianuarie, testele pentru stabilirea glicemiei se făceau în Secția de Diabet a Spitalului, însă un ordin intrat în vigoare la începutul anului a interzis achiziționarea de teste din banii alocați acestui program național. În aceste condiții, medicii au trimis bolnavii care nu sînt internați la cabinetele private din oraș, unde șansele ca testele să fie electuate gratuit sînt destul de mici. „Pentru operativitate și pentru a veni în sprijinul bolnavilor de diabet, o parte dintre aceștia vor putea efectua analizeze în spital. Decizia îi vizează doar pe pacienții din mediul rural și pe cei cu situații sociale deosebite și va putea fi pusă în practică în circa două săptămîni. Ceilalți bolnavi vor trebui să meargă în oraș să-și facă analizele, pentru că sînt asigurați ca toți ceilalți”, a precizat dr. Leonard Roșu, directorul Spitalului de Urgență Bacău.
Soluția găsită de reprezentanții sistemului sanitar băcăuan pentru ca aceste analize să fie electuate gratuit este internarea de o zi a bolnavilor, care va costa bugetul spitalului circa 40-50 de milioane de lei lunar. Testele pentru stabilirea glicemiei sînt vitale pentru bolnavii de diabet, în funcție de acestea medicii specialiști recomandînd medicația pentru fiecare pacient în parte. Analizele trebuie prezentate de pacienți la fiecare două luni, în momentul în care merg în secțiile de profil pentru a-și ridica medicamentele care le sînt asigurate gratuit. La cabinetele private din oraș, un test de glicemie costă între 30.000 – 40.000 de lei.
În județul Bacău sînt diagnosticați cu diabet 8.143 de pacienți, dintre care 1.533 sînt insulino-dependenți, iar alți 6.610 de pacienți sînt tratați cu antidiabetice orale. Cele mai numeroase cazuri se înregistrează la grupa de vîrstă 14-65 de ani, unde sînt înregistrați 6.002 pacienți, iar peste vîrsta de 65 de ani există 1.490 de cazuri. Alte 51 de cazuri se înregistrează la copii. Circa o treime din totalul diabeticilor sînt din mediul rural. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns