• șase sute de absolvenți de gimnaziu nu mai au aproape nici o șansă să termine vreodată un liceu
Examenul de capacitate a intrat, de la sfîrșitul săptămînii trecute, în istorie, dar nu oricum, ci „urmat” de 598 de victime. Ceea ce înseamnă că unul din trei candidați nu au reușit să promoveze ultimul examen de capacitate. Statistic vorbind, din cei 1.996 de absolvenți de gimnaziu înscriși la examen au fost prezenți 1.731, din care au fost promovați 1.133, ceilalți 598 fiind declarați respinși. Per total, a rezultat un procent de promovabilitate de 65,45%. Defalcat pe centre de examen, bilanțul celei de-a II-a sesiuni a examenului de capacitate indică, în general, același procent de reușită. Extremele sînt date de centrele de la Școala „Mihail Drăgan” din Bacău și cel de la Școala nr. 1 din Sascut, unde procentele de promovabilitate au fost de 47,38%, respectiv 98,26%. În condițiile în care medie generală de 65,45% a fost caracterizată ca „reală” de inspectorul general adjunct Ana Marchiș, rezultatul de la Sascut, centru în care au picat, practic, doar doi oameni, a avut darul să ridice semne de întrebare. „Și eu i-am întrebat dacă nu cumva numărul candidaților picați nu e greșit, dar m-au asigurat că examenul a decurs în condiții bune. Pînă la proba contrarie trebuie să-i cred pe cuvînt pe cei din comisie, mai ales că, în fiecare an, am schimbat componența comisiilor de concurs”, ne-a declarat adjuncta Ana Marchiș, președintele Comsiei județene de concurs.
Revenind la cei șase sute de candidați picați, aceștia se află, dincolo de eșecul în sine, într-o situație destul de delicată, în condițiile în care au ratat ultima șansă de a căpăta certificatul de capacitate, documentul care le dă dreptul să urmeze cursurile unui liceu. Drept urmare, aceștia sînt în imposibilitatea de a termina, vreodată, un liceu, fie și la cursuri serale. Singura speranță a acestora ține de o decizie a Ministerului Educației de a organiza o sesiune specială de capacitate, însă, acum, e foarte greu de spus dacă acestă sesiune suplimentară va exista sau nu.
Avalanșă de contestații din județele Iași și Galați
Pe de altă parte, unii candidați trag nădejde să mai îndrepte ce se mai poate îndrepta în urma contestațiilor. Numărul acestora ajunge însă, la numai 78, din care 44 de cereri de recorectare au fost formulate la limba română, 19 la matematică, zece la geografie și cinci la istorie. Din acest punct de vedere, profesorii corectori din centrul regional de contestații de la Brașov, locul unde se recorectează tezele candidaților băcăuani, se pot considera fericiți. Nu același lucru îl pot spune dascălii băcăuani, care au de verificat nu mai puțin de 1.209 lucrări venite din județele Iași, Galați și Vrancea. De altfel, primele două județe dețin supremația cu 530, respectiv 543 de contestații. Doar județul Vrancea, care are 143 de contestații, poate fi comparat cu Bacăul. Rezultatele finale ale „capacității de toamnă” vor fi cunoscute peste două zile. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns