De luni, 16 mai, la Târgu Ocna, în judeţul Bacău, are lor o nouă campanie de cercetări arheologice, acţiune al cărei obiectiv este căutarea, descoperirea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în penitenciarul din localitate. Acţiunea este derulată de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR) împreună cu Fundaţia Doina Cornea şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj (MNIT).
Este cea de-a şaptea campanie de investigaţii arheologice la Târgu Ocna pentru recuperarea şi identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în penitenciarul din localitate.
„Cercetările vor începe în ziua de 16 mai 2022 şi se vor desfăşura în zona cimitirului parohial aflat lângă biserica ortodoxă cu hramul Sfinţii Împăraţi, situată lângă penitenciar. Acestea vor fi efectuate de un colectiv de arheologi, specializat în astfel de intervenţii, condus de Gheorghe Petrov de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj. Cazul deţinuţilor politici morţi în acest penitenciar şi al locurilor unde au fost înhumaţi face obiectul unui dosar de cercetare penală aflat în lucru la Secţia Militară din cadrul Parchetului General. Acţiunea se desfăşoară cu acordul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, fiind sprijinită de Primăria oraşului Târgu Ocna şi Parohia Sfinţii Împăraţi. Finanţarea activităţilor este asigurată din donaţii particulare prin intermediul Fundaţiei Doina Cornea”, potrivit Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România.
Urmaşii victimelor decedate în penitenciarul din Târgu Ocna, care nu au fost încă identificaţi şi contactaţi, sunt sfătuiţi să-l contacteze pe responsabilul acţiunii, Gheorghe Petrov (tel. 0744516108), în vederea îndeplinirii formalităţilor necesare pentru raportarea acestora către autorităţile care au în sarcină stabilirea identităţii osemintelor recuperate.
Lasă un răspuns