Înapoi la școală
Toată lumea știe că odată ce toamna „pune piciorul în prag” începe și calvarul elevilor. După o vacanță petrecută în regim strict – mult somn, un sejur la mare sau la munte, sau în cele mai fericite cazuri și la mare și la munte, nocturne prin baruri și discoteci, plimbări prin parc cu prietenii etc – cei care își îneacă tinerețile în băncile liceelor refuză categoric ideea chinului zilnic. Chiar dacă școala va începe peste numai două săptămîni, nimeni nu se gîndește serios că regulile se vor schimba din nou și că vor trebui să renunțe la starea de lenevire pentru niște afurisite de ore. Așa cum este și normal, partea cea mai frumoasă în timpul anului rămîn micile escapade, fără de care viața de elev nu ar avea nici un farmec și care ridică oarecum moralul chinuiților. Chiar dacă în unele cazuri o încurci binișor pentru absențe, te consolezi în scurt timp cu ideea că cel puțin dacă altceva nu se ține de capul tău, măcar ai niște amintiri cu care să te lauzi. Și fără îndoială este adevărat.
Cei care au pierdut de anul acesta statutul de elev pot garanta acest lucru. După o vară zbuciumată în care nu ai avut timp pentru nostalgii, cu cît se apropie mai mult începutul anului școlar, cu atît devii mai conștient că liceul și tot ce a ținut de acesta rămîn doar în albumele cu amintiri. Pentru unii, toamna aceasta este ca un test de rezistență, unul așteptat, dar care nu ezită să provoace tot felul de stări – nostalgie, emoție, în unele cazuri regrete, sau din contră, dezamăgire și frustrare. Pentru cei care au renunțat la statutul de elev contra celui de student, schimbul pare a fi unul destul de avantajos. În plus, fiecare mizează pe ideea că va începe cu dreptul și se va integra ușor în noua atmosferă, că-și va face un nou cerc de prieteni și că o va duce mai bine ca oricînd. Cei mai mulți visează încă de pe acum la nopțile albe din cămine, la petrecerile studențești. Ce vor face însă cu parțialele și cu sesiunile de examen?! Aici intervine rațiunea: fiecare treabă la timpul ei.
Emoțiile de început sînt suficiente pentru moment: „Am fost admisă la Medicină în Cluj. Cred că oricine ar avea emoții, dacă ar ști că se desparte de familie, de prieteni. Practic, nici eu nu sînt cu adevărat conștientă că plec atît de departe. Pînă acum, cît am fost în liceu, nu aveam nici o grijă. Și acest lucru va face probabil și mai greu de acceptat schimbarea, dar sînt mulțumită că am reușit ceea ce mi-am propus”, ne-a mărturisit Monica T. Alții însă sînt fericiți că au scăpat de liceu. „Nu-mi pare rău că am terminat liceul și nu dintr-un motiv anume. Pur și simplu, îmi doream o schimbare. Sînt conștientă că voi avea anumite responsabilități, dar îmi doresc să încep cît mai curînd. Asta nu înseamnă că nu am emoții”, spune Dana P. O imagine concretă asupra a ceea ce ne rezervă această toamnă o vom avea după șocurile începutului de an școlar sau universitar. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns