Primăriile din Zona Metropolitană a Bacăului vor să înființeze un serviciu comun de gestionare a câinilor fără stăpân. Ideea nu este nouă. În 2016, primarul Cosmin Necula anunța intenția de a se asocia cu Letea Veche și Săucești pentru a face un serviciu comun de gestionare a patrupedelor, însă de atunci nu s-a mai auzit nimic în acest sens.
În cadrul unei conferințe a Asociației Zona Metropolitană (AZM) Bacău ce a avut loc astăzi, s-a pus pe tapet problema câinilor fără stăpân. Primarul Lucian Stanciu-Viziteu a anunțat că se dorește înființarea unui serviciu alături de comunele din jurul Bacăului, pentru a gestiona eficient problema câinilor vagabonzi. Totul va începe, desigur, cu un studiu.
„Astăzi vom face primul pas, prin contractarea unei companii care să ne ofere un studiu de oportunitate și fundamentare pentru delegarea acestui serviciu, iar anul viitor mi-aș dori să avem un serviciu metropolitan de gestionare a câinilor fără stăpân”, a declarat Stanciu-Viziteu.
Primarul comunei Hemeiuș a declarat că problema se datorează cetățenilor și trebuie rezolvată. „Să nu uităm faptul că dacă umblă liberi, tot din cauza noastră este. Noi i-am adus și abandonat”, a spus Constantin Sava, edilul comunei.
Primarul comunei Luizi Călugăra a făcut referire și la anumite lacune legislative care nu le permite primăriilor mici să rezolve problema câinilor fără stăpân, această asociere fiind singura soluție „Am identificat în această problemă și o lacună legislativă. Noi prin lege suntem obligați să înființăm un serviciu, dar organigrama nu ne permite. Îmi exprim speranța că vom reuși. prin acest proiect”, a declarat David Leonard, edilul din Luizi.
Amintim că, mai ales în mediul rural, problema adăposturilor pentru câinii fără stăpân este una stringentă. Aproape 80% dintre primăriile din județul Bacău au fost sancționate la finalul anului 2021 de Poliția Animalelor, pentru că nu gestionează conform legii situația câinilor. Dintre acestea, 26 au primit amenzi în cuantum total de 265.000 de lei, iar alte 48 au primit doar avertismente.
Mihaela a zis
Primul pas pe care ar trebui sa-l facă fiecare edil de localitate( referitor la problema cainilor fara stapan), este sa oblige fiecare proprietar sa-si sterilizeze animalul din curte. Chiar nu știu de ce nu se dorește sa se acționeze asupra principalei surse.
un primar a zis
Dna Mihaela aveti perfecta dreptate !!! Solutia mentionata este oportuna dar pentru punerea ei in practica este nevoie ca o institutie cu un rol primordial si aici ma refer la Cabinetul medicului veterinar sa aiba o evidenta clara a tuturor propietarilor ,cu numarul de caini,care sa aiba facilitatea de a steriliza gratuit acesti caini sau cu sprijinul primariilor, sa aplice sanctiuni celor care ascund date sau nu sunt responsabili si totodata acesti medici sa cunoasca comunitatea lui,si, sa propuna solutiile cele mai oportune . A astepta doar de la primarii,care in majoritatea cazurilor nici nu au specialisti in a gestiona si din punct de vedere legal o astfel de situatie este de prisos . DSV prin medicii din teritoriu pe care ii au sa faca un program,sa ceara primariilor fondurile necesare, sa caute solutii si sa raspunda pentru lipsa de responsabilitate !!!
Liliana a zis
În loc de studiu mai bine începea cu un racensamant al animalelor, cu obligația sterilizării și cu amenzi. Studiu înseamnă bani scoși din Primărie fără urma. Și noi aplaudam!
DORINA a zis
Foarte bine face ,daca vor sa stranga acesti caini vagabonzi si sa-i duca in padocuri.Este foarte rau daca ii lasa pe strada,pentru ca unii caini pot fi turbati,si la caz de musca pe cineva ,acea persoana trebuie sa se prezinte de urgenta la medic. Sa nu uitam ca mai sunt si copii ,nu mai vorbesc de batrani care fac tot felul de tratamente.