• un patron din Sascut și-a deschis trei firme și la fiecare a folosit angajați fără contracte de muncă • deși a fost amendat de fiecare dată, patronul refuză să le facă acte salariaților
Am intrat în Sascut în jurul orei 9.00, însoțiți de echipajul de inspectori de control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău care se ocupă de respectarea legislației muncii. Prima oprire a fost la sediul Poliției unde ni s-a alăturat colonelul Ionel Nistoroiu, șeful Poliției din Sascut. „Mai mulți lucrători de la firma Barbu Impex SRL au făcut sesizare la noi cum că patronul, Vasile Barbu, nu le-a făcut acte pentru angajare. Am sesizat Inspecția Muncii din Bacău și am hotărît să facem împreună acest control”, ne-a declarat Ionel Nistoroiu.
De la Poliția Sascut ne-am oprit direct la sediul firmei Barbu SRL. Am pătruns în hala în care lucrau 26 de muncitori. Inspectorii s-au legitimat și a început controlul. În absența patronului a răspuns întrebărilor inspectorilor Mihaela Nicolau, cea care conduce punctul de lucru. „Bine că ați venit ca să ne mai învățați și pe noi despre drepturile noastre”, au fost primele cuvinte ale ei. Apoi, cînd întrebările și declarațiile au început să curgă, entuziasmul i-a pierit ca prin farmec.
La început lucrătoarele s-au speriat și nu au vrut să colaboreze cu inspectorii. Aceștia le-au explicat de ce au venit la firmă ca să-l oblige pe patron să le facă contract de muncă, salariatele s-au liniștit. Au început să scrie declarațiile. Multe dintre ele nu știau nici măcar unde lucrează sau cine le este patron. Din cele 26 de angajate, doar una singură a spus că a semnat contractul individual de muncă. Lucreția Moraru, de 39 de ani, ne-a spus că lucrează de două luni și jumătate la această firmă și că i s-au perfectat documentele de încadrare. Ea are patru copii și este singura cu serviciu din casă, pentru care primește lunar două milioane de lei. „Soțul muncește pămîntul. Stăm la mama, că n-avem casa noastră”, ne-a spus femeia. Elena Pavel lucrează și ea la Barbu Impex SRL din luna martie, însă leafa ei este de un milion. „E singurul loc de muncă pe care l-am găsit. Decît nimic, e bine și aici. Concediu nu îmi trebuie. Am două fete la școală și trebuie să le întrețin. Plătesc chirie 16 dolari pe lună, pentru că n-am casa mea”, ne-a povestit Elena.
Inspectorii de muncă au luat declarații de la 12 angajate, după care au plecat de la firmă. Nu înainte de a-i lăsa patronului o invitație la ITM, pentru a lămuri situația personalului care muncește la negru. „Pentru muncitorii fără forme legale el riscă o sancțiune între 50 și 100 de milioane de lei”, ne-a declarat Ioan Barbu, inspector șef la ITM Bacău. Patronul Vasile Barbu este client mai vechi al inspectorilor de muncă. „Acum doi ani am mai făcut un control la această societate și l-am amendat și atunci cu 16 milioane pentru munca la negru. Singura diferență era că firma se numea Lotus SRL. Anul trecut l-am prins iar pe patron în neregulă, cu 12 muncitori fără acte legale și l-am amendat cu zece milioane de lei. La acel control firma se chema Lotus Impex SRL și avea sediul în Bacău”, a mai precizat Ioan Barbu. Inspectorii ITM Bacău au mai verificat și firma Viraj din Sascut, unde au descoperit încă o persoană muncind la negru. (C.T.)
Lasă un răspuns