• țăranii de la Izvoru Berheciului și-au primit ieri banii • nereguli grave s-au descoperit însă în comuna Tamași • Comisia de control a Prefecturii și Consiliului Județean va verifica azi Primăria din Ghimeș
Scandalul izbucnit în comuna Izvoru Berheciului s-a stins. Cele aproape 140 de persoane care au muncit în folosul comunității și au cerut bani de la primărie și-au primit ieri dimineață drepturile. După ce cîteva zile la rînd a refuzat să le dea bani oamenilor pentru munca prestată, deși avea bani în cont, primarul Gheorghe Grigoraș le-a plătit țăranilor sumele cuvenite. „Am început să dăm banii de azi dimineață și pînă la prînz nu a mai fost nici un om aici”, ne-a asigurat primarul Grigoraș. Prefectul Radu Cătălin Mardare a reafirmat că va dispune la începutul săptămînii viitoare un control de fond la Primăria Izvoru Berheciului. Primul om din județ este convins că în activitatea angajaților din această instituție există și alte nereguli decît cele generate de proasta gestionare a problemelor legate de ajutoarele sociale.
Comisia care a „călcat” Primăria din Izvoru Berheciului și-a continuat verificările și în alte comune din județ. Miercuri a fost controlată la primăria din Tamași. Și aici era vraiște în documente.
În urma verificărilor s-a constatat că 86 de persoane din Tamași au depus la primărie cereri pentru ajutoare sociale încă din ianuarie, și alte șase din februarie, însă primarul Gheorghe Tamaș nu i-a pus atunci la muncă și nici nu a dat nici o dispoziție de plată. Oamenii au pierdut practic banii pentru acele luni. Ei nu pot munci acum în contul lunilor din urmă și să fie plătiți. La fel stau lucrurile și în cazul dispozițiilor pe care le dă primarul. El nu poate emite documente cu caracter retroactiv. Cu alte cuvinte, banii oamenilor s-au dus pe apa sîmbetei din cauza dezinteresului arătat de primar.
În raportul înaintat prefectului Mardare se mai precizează că Gheorghe Tamaș nu a emis dispoziții nici pentru dosarele care aveau toate actele cerute de lege. În plus, fișele de calcul de la dosare nu aveau viza controlului financiar-preventiv. Însă cea mai gravă vină pe care o poartă primarul din Tamași ține de faptul că el n-a răspuns solicitărilor Consiliului Județean. A fost întrebat de nenumărate ori în scris și telefonic ce bani i-ar trebui pentru ajutoarele sociale, dar primarul n-a binevoit să colaboreze. Singurii bani pe care i-a solicitat Tamaș au fost 31 de milioane în februarie, iar de atunci n-a mai cerut nici un leu. În absența unei solicitări ferme, Consiliul Județean i-a repartizat, totuși, alte 30 de milioane în luna următoare, după un calcul estimativ al angajaților de la Buget-Finanțe din cadrul CJ Bacău.
Comisia de control a dat deja un verdict în cazul comunei Tamași: vina aparține primarului Gheorghe Tamaș pentru neplata la timp a ajutoarelor sociale. El nu a întocmit un plan de lucrări de interes local, nu a transmis la Consiliul Județean sumele de care are nevoie și nu a emis la timp dispozițiile pentru punerea în plată a oamenilor. Pentru toate aceste nereguli există justificări de-a dreptul puerile. „Oamenii n-au fost puși la treabă pentru că iarna nu era nimic de făcut în comună. Nici dosarele nu erau complete, iar oamenii au întîrziat cu documentele, deși le-am trimis înștiințări”, au fost singurele explicații pe care ni le-a putut da, în absența primarului, secretarul Adrian Hodea.
Nici acest primar, ca și cel din Izvoru Berheciului, nu poate fi tras la răspundere. El și-a făcut de cap luni în șir, dar nu poate fi sancționat pentru că Legea 416 nu prevede măsuri coercitive pentru aleșii neserioși. Singurele pîrghii, spun șefii de la județ, sînt alte controale, pe alte teme, de care cu siguranță primarii nu s-au achitat pînă acum. Cine știe cîte alte treburi amînate, care pînă acum n-au fost „observate” de nimeni, fiindcă oamenii n-au ieșit în stradă. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns