• cel puțin 60 de oameni au contribuit la reconstrucția casei afectată de incendiu
În noaptea de 19 spre 20 februarie, în casele fraților Dănuț și Ion Scurtu a izbucnit un incendiu devastator. De atunci s-au scurs aproape patru luni și nici pînă azi nu s-a aflat de unde au pornit flăcările. Cele două case au ars aproape în totalitate, la fel și adăposturile animalelor. Pompierii au reușit să localizeze incendiul, însă flăcările au distrus 400 de metri pătrați din acoperișurile celor două case și 250 de metri pătrați din acoperișul grajdurilor. Nu au existat victime, în schimb pagubele depășesc 272 de milioane de lei.
„Era vreo 12 noaptea. M-a trezit femeia. Spunea că cineva aleargă pe acoperișul nostru, așa de tare troznea țigla pe casă. Am pus mîna pe un par și am ieșit afară să văd cine îmi sparge țigla. Cînd am văzut focul, mi-am pus mîinile în cap și am început să strig la femeie și la fată. Tot acoperișul ardea. Au sărit și vecinii. Apoi au sosit pompierii. Cînd au dat cu apă, tot acoperișul s-a prăbușit în casă. Am pierdut haine, lenjerie și 1.200 kilograme de fîn. Pompierii și sătenii au reușit să-mi scoată grosul agoniselii”, își amintește Ion Scurtu. Focul nu l-a iertat nici pe fratele lui Ion, Dănuț. În mod tragic, soarta le-a rezervat aceleași pagube. Casele erau în aceeași curte.
Ion Scurtu este pensionar. Are o pensie de nouă sute și ceva de mii de lei pe lună. Rămas fără acoperiș desupra capului, chiar în miezul iernii, omul a împrumutat 80 de milioane de lei, de la un vecin cu dare de mînă și suflet, Ștefan Coșa. Preotul din sat a făcut o colectă și de la săteni s-au mai adăugat vreo 5 milioane și jumătate de lei. „Am procurat imediat materialele necesare reparațiilor. Toți vecinii, cu mic cu mare au sărit să mă ajute. Îmi venea să plîng cînd am văzut că le pasă de mine”, ne spune Ion, și acum emoționat. Vecinii, cel puțin 60 la număr, au sărit să reconstruiască locuințele arse. Zi de zi și săptămînă de săptămînă. Oamenii spun că s-au gîndit că oricînd cineva poate trece printr-o asemenea catastrofă. Tot ei au scos din casă aparatura electrică, covoarele, păturile, mobila și animalele din grajd.
Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială Bacău a efectuat anchetele sociale în vederea acordării de ajutoare de urgență. Pentru cei doi frați au propus cîte 25 de milioane de lei de fiecare, pentru a-și recupera din pagubă. Cele două case au fost reconstruite. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns