• doi nemțeni au falsificat sute de bancnote de 100.000 de lei, pentru că nu mai aveau din ce să trăiască • ei au fost depistați de polițiștii din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Bacău
Polițiștii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Bacău au reușit să-i depisteze pe falsificatorii de bancnote care de mai bine de o jumătate de an și-au împînzit marfa în mai multe județe din țară. Oficial, polițiștii au demarat ancheta pe data de 14 februarie, cînd la postul de poliție din Bozieni-Neamț s-a prezentat Neculai Helciug, care a reclamat faptul că în timp ce se afla în tîrgul din Băcești, județul Vaslui, a primit de la un cumpărător suma de 3,5 milioane de lei. Toți banii, în bancnote noi, de 100.000 de lei, s-au dovedit a fi falși. Bancnotele erau realizate pe calculator, pe o coală obișnuită de hîrtie ce se găsește în comerț, însă elementul de siguranță care reprezintă paleta pictorului era acoperit cu o substanță aurie. Toți banii aveau aceleași caracteristici și aceeași serie: 004 C 3777045. Timp de cîteva zile, pe piață nu au mai apărut alte banconte falsificate. Pînă pe 12 aprilie, cînd Vasile Sîrcu, din Poenari- Neamț, a reclamat faptul că în timp ce se afla într-o parcare situată la limita județelor Neamț și Vaslui, a vîndut la doi bărbați un vițel, pentru care a primit 5,4 milioane de lei. Toate, în bancnote noi, cu același tip de falsificare, dar cu o altă serie: 003 D 4289566. Pe baza semnalmentelor furnizate de cei doi păgubași, polițiștii băcăuani de la Crimă Organizată au format un cerc de suspecți, și, prin eliminare, au ajuns la Victor Tănasă, de 43 de ani, și Tănasă Adrian Puiu, 18 ani, tată și fiu, din comuna Trifești.
Între timp, la poliție se adunau alte și alte sesizări, de la persoane aflate în piața Smirodava din Roman, care au fost păcălite în mod asemănător, iar semnalmentele celor doi suspecți corespundeau. După ce au adunat un dosar cu probe, polițiștii au obținut de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman, pe 29 mai, o autorizație de percheziție și un mandat de aducere pe numele suspecților. Din locuința lui Victor Tănasă, polițiștii au ridicat un calculator, mai multe CD-uri cu softuri cu care au fost realizate bancnotele, precum și o agendă personală în care majoritatea însemnărilor erau făcute cu cerneală aurie, identică cu cea de pe elementul de siguranță al bancnotei falsificate. Victor Tănasă a fost reținut, iar a doua zi, atît el, cît și fiul său, au fost prezentați Parchetului. Procurorii nemțeni l-au arestat preventiv pe Victor și au decis ca Adrian Puiu să fie cercetat în stare de libertate.
După extinderea cercetărilor, polițiștii au mai descoperit în satul Sofrocești, comuna Trifești, restul din tipografia electronică, respectiv imprimanta și scanerul care au fost folosite în falsificarea bancnotelor. Cei doi au recunoscut că ar fi lansat pînă acum pe piață cam 350-400 de bancnote false, pe care le-au împînzit în mai multe județe din țară. Ei și-au motivat gestul prin faptul că nu mai aveau din ce să trăiască, motiv pentru care s-au împrumutat de la cîțiva cămătari, și-au cumpărat aparatura electronică și au început falsificarea bancnotelor. Cu timpul, au reușit să-și amortizeze investiția și ” mai dădeau o rotativă” ori de cîte ori rămîneau fără lichidități.
Victor Tănasă și fiul său sînt cercetați pentru fals de bancnote și punerea în circulație de bancnote false și sînt pasibili cu închisoarea de la trei la 12 ani. Deși nu au probe suficiente, polițiștii băcăuani de la Crimă Organizată nu exclud posibilitatea ca „creierul” întregii afaceri să fi fost Florin Valerian Tănasă, fratele cel mare al lui Victor, care este student la Iași, și care ar fi asigurat partea logistică a afacerii. Polițiștii sînt convinși că numărul bancnotelor lansate pe piață este mult mai mare decît cel declarat de învinuiți, și că banii vor ieși mai tîrziu în circulație. Asta, deoarece ținta predilectă a falsificatorilor au fost oamenii de la țară, mulți dintre ei bătrîni, care, de regulă, își țin banii în casă și se folosesc de ei doar atunci cînd au stringentă nevoie. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns