• din octombrie, Maternitatea va deveni spital de sine stătător, cu administrație și finanțare separate
Maternitatea din Bacău este una dintre cele 14 unități medicale de profil din țară pentru care Ministerul Sănătății a dat undă verde pentru reabilitarea și modernizarea ca centru de nivel III, adică unități medicale în care se asigură asistența gravidei și nou-născutului cu risc crescut. Verdictul ministerului a fost publicat recent în paginile Monitorului Oficial, unde se specifică și faptul că Maternitatea Bacău va deveni spital de sine stătător, cu administrație și finanțare separată față de Spitalul Județean și care va deservi populația din județele Bacău și Vrancea.
„În Moldova, doar la Iași și la Bacău maternitățile se vor transforma în spitale cu personalitate juridică. Practic, va exista un director de Maternitate care va semna contract cu Casa de Asigurări. Ministerul nu a elaborat încă și organigrama noii Maternități, așa că nu se cunoaște încă data de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere. Știm pînă acum că aici se vor interna și trata toate gravidele și nou-născuții cu risc, din județele Bacău și Vrancea”, ne-a declarat dr. Marin Buștuc, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică. Odată cu transformarea Maternității într-un centru de nivel III, această unitate medicală va fi dotată cu aparatură performantă pentru săli de operație, pentru anestezie și terapie intensivă, incubatoare, dar și Salvări utilate pentru transportul bebelușilor prematuri.
Perioada în care Maternitatea va fi modernizată și dotată cu noua aparatură este prevăzută de Ministerul Sănătății între 1 octombrie 2002 și 31 decembrie 2003. În tot acest interval, DSP îi va reveni sarcina să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor deficitare pentru noua structură a Maternității. „Numărul de medici ginecologi și neo-natologi este suficient pentru noua structură. Deficitare sînt secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, unde acum există un singur medic, și compartimentul pentru prematuri. De altfel, pe lîngă cele 15 paturi pentru prematuri, vor mai apărea încă cinci”, a adăugat dr. Buștuc. În prezent, în Maternitatea Bacău există 195 de paturi pentru gravide și bolnave cu afecțiuni ginecologice, 90 pentru nou-născuți, 15 pentru sugari prematuri și alte 15 paturi pentru spitalizări de o zi. Asistența medicală se va asigura prin două linii de gardă, atît în secția de Obstetrică-Ginecologie, cît și în cea pentru Nou-Născuți. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns