Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău (DGFP) a făcut ieri o serie de precizări în legătură cu modificările pe care le aduce Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adăugată (TVA), care a intrat în vigoare de la 1 iunie a.c. „Legea – a precizat purtătorul de cuvînt al DGFP, Maricel Radu – aduce o serie de modificări în contextul menținerii regulilor de bază, a mecanismului deductibilității TVA și a cotei standard de 19%”. Astfel:
• taxa de drum stabilită prin Legea nr. 118/1996 privind constituirea și utilizarea Fondului special al drumurilor publice se include în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată. Pînă în prezent această taxă era exclusă din baza de impozitare TVA.
• operațiunile efectuate de Regia Autonomă „Administrația Națională a Drumurilor din România” nu mai sînt excluse din sfera de aplicare a taxei pe valoarera adăugată.
• scutirea de taxe vamale nu mai implică și scutirea automată de TVA pentru operațiunile de import.
• s-a ridicat plafonul de impozitare de la 125 de milioane de lei, la 1,5 miliarde de lei cifra de afaceri anuală. Prin normele de aplicare a legii va fi stabilită procedura de scoatere din evidență a agenților
economici care au cifra de afaceri anuală sub plafon.
• noțiunea de „cota zero de TVA” a fost înlocuită cu noțiunea de „scutire cu drept de deducere”.
• s-a eliminat condiționarea acordării scutirii cu drept de deducere pentru exporturi de dovada încasării în valută a acestora.
• s-a prevăzut posibilitatea acordării de rambursări de TVA cu control ulterior, cu aplicabilitate de la 1 octombrie 2002. Prin normele de aplicare a legii se vor stabili condițiile în care se pot acorda astfel de rambursări.
• în scopul combaterii evaziunii fiscale au fost instituite măsuri drastice de pedepsire, cu închisoarea de la 1 la 7 ani pentru agenții economici care solicită și obțin rambursări de TVA ca urmare a determinării incorecte, cu rea credință, a sumelor de rambursat.
• nu mai sînt scutite de TVA importuri de bunuri efectuate de instituțiile publice finanțate din împrumuturi contractate de pe piața externă cu garanție de stat. Veniturile realizate din activități proprii ale partidelor politice. Elementele infrastructurii feroviare publice, inclusiv terenurile pe care sînt amplasate, precum și terenurile destinate acestui scop
• s-a eliminat cota zero a TVA pentru serviciile turistice prestate în țară sau în străinătate pentru beneficiarii străini, persoane fizice sau juridice, a căror contravaloare se încasează în valută. Construcția de locuințe, extinderea, consolidarea și reabilitarea locuințelor existente. Tarifele încasate din exploatarea autostrăzilor și tronsoanelor de cale ferată concesionate.
• s-au eliminat scutirile prevăzute la art. 21(1) și 21 (4) din Legea nr. 133/1999 privind stimularea întreprinzătorilor privați pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (scutiri TVA pentru importul de mașini, instalații, echipamente industriale, instrumente, materii prime deficitare sau care nu se produc în țară).
• s-a eliminat contribuția de 3% pentru turism plătită de agenții economici la fondul special pentru promovarea și dezvoltarea turismului potrivit OG nr. 8/1998.
• s-au eliminat scutirile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a) din OGU nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate (pentru mașini, utilaje, instalații din import și din țară pentru investiții în zonă).
• în zonele libere se aplică un regim normal de TVA, cu excepția bunurilor străine pentru care legea prevede alte regimuri.
• au fost prevăzute scutiri de TVA pentru: livrările de organe umane, sînge și lapte uman, prestările de îngrijire șI supraveghere la domiciliu a persoanelor efectuate de personal specializat, cu exercitarea profesiunilor medicale și paramedicale, asistența și protecția socială, prestările de servicii și livrările de bunuri legale de protecția copiilor și tinerilor, serviciile legate direct de practicarea sportului sau educației fizice prestate de organizații fără scop patrimonial.
• în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Legii privind TVA, vor fi aprobate, prin Hotărîre a Guvernului, normele de aplicare a legii. (Petru DONE)
Lasă un răspuns