• un elev de la Școala din Strugari a fost eliminat pentru că a copiat la proba de limba română a capacității • Cătălin Cercel de la Școala „Spiru Haret” a susținut proba de matematică singur în clasă, după ce s-a îmbolnăvit de varicelă
Domnul Goe a apărut la Examenul de Capacitate, întruchipat de Adinel Comănescu, din Strugari, care a susținut proba de limba română la Școala din Berești-Tazlău. El a fost eliminat din examen pentru că a încercat să-l caracterizeze pe personajul lui Caragiale inspirîndu-se de pe fițuici. Dacă în ceea ce privește expulzările din examen pentru copiere Comisia Județeană a contabilizat doar cazul din Strugari, numărul „comisiilor speciale” s-a triplat. Cătălin Cercel de la Liceul de Artă „Geoge Apostu”, bolnav de variceală, a susținut examenul de ieri singur într-o clasă.
Centrul de examen de la Secuieni a revenit în prim plan ieri dimineață, după ce localitatea a rămas fără curent electric taman la debutul probei de matematică a capacității. Subiectele nu au mai fost multiplicate pentru fiecare candidat în parte, ci s-a revenit la metoda clasică a scrisului subiectelor pe tablă. Momentele mai puțin obișnuite ale primelor două zile de concurs nu s-au oprit însă aici. Claudiu Miclăuș și Ionel Toma, doi candidați care susțin Capacitatea la centrele de la Școala „Domnița Maria” din Bacău, respectiv Școala nr. 1 din Comănești,l se pot declara norocoși. Ei au venit să se înscrie chiar în dimineața probei de limba română. Nu același noroc l-a avut însă Costel Bălan, care s-a prezentat să dea examen la centrul de la Școala nr. 1 din Tg. Ocna. Negăsit în liste, el a declarat că s-a înscris la Școala nr. 6 din localitate, dar cum nimeni de la școala cu pricina nu a putut confirma, el va da examen la toamnă.
Capcana numită matematică
Candidații au avut parte la matematică tot de varianta numărul cinci. Comparativ cu subiectele de la limba română, cele de la matematică s-au dovedit însă mai dificile. „Șapte mi-am propus, șapte iau”, susținea, radiind de fericire, primul candidat ieșit din examen la Școala „Al. I. Cuza”. Profesorii spun că subiectele nu au fost chiar atît de grele, dar au avut capcane. „Subiectele au conținut și chestiuni ușoare, dar și întrebări dificile, de departajare. Un elev trebuia să aibă măcar o pregătire minimă pentru a lua nota 5,00”, a opinat profesorul Neculai Terente, unul dintre cei doi inspectori de matematică din cadrul Inspectoratului Școlar. Neculai Gruia, celălalt inspector de specialitate, a fost de părere că și punctele 3, 4 și 6 din prima parte a subiectului ar fi putut ridica probleme candidaților mai puțin pregătiți. Acesta a riscat chiar și un pronostic, spunînd că „media notelor de la matematică se va situa undeva în jurul notei de 6,50. Cred că modul de alcătuire a subiectelor a avut o bătaie mai lungă, cei din minister intenționînd să elimine de pe piață culegerile scrise de profesori fără simțul catedrei, care nu predau efectiv și nu au măsura exactă a capacității elevului de clasa a VIII-a”. Examenul continuă astăzi cu proba de istorie sau geografie.
La start se vor prezenta cel mult 9.162 de elevi, la proba de matematică absentînd, comparativ cu prima zi de examen, 27 de candidați. Potrivit statisticilor inițiale, istoria a fost aleasă de doar 3.096 de absolvenți de gimnaziu. (Eduard CUCU)
De pus pe raster
Cum se plătesc profesorii care participă la Capacitate
Ministerul Educației și Cercetării a emis ordinul care reglementează plata cadrelor didactice, care participă direct la examenul de capacitate. Președinților, vicepreședinților și secretarilor – cadre didactice în comisiile de examen li se vor considera cîte 15 minute pentru fiecare candidat, înmulțite cu numărul probelor de examen, dar fără a depăși un salariu de bază al funcției în care este încadrat fiecare dintre aceștia. Președintele, vicepreședintele și secretarii – cadre didactice de la comisiile de corectare vor fi pontați cîte 15 minute pentru fiecare lucrare repartizată, dar fără a depăși un salariu de bază al funcției în care sînt încadrați. Secretarii comisiilor de examen sau de corectare, care nu sînt cadre didactice, vor fi plătiți la plata cu ora, pentru orele suplimentare efectuate. Supraveghetorii vor beneficia, pentru fiecare probă, de cîte patru ore plătite, în timp ce profesorii – corectori vor avea pontate cîte 15 minute pentru fiecare lucrare corectată. Membrii comisiei județene de examen vor fi plătite pentru 72 de ore, pentru ca profesorii care fac parte din comisiile județene de contestații să fie plătite cu ora pentru 36 de ore – președintele și secretarii, respectiv pentru 15 minute pentru fiecare lucrare corectată – profesorii corectori. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns