Ajutați-ne să epurăm abuzurile!
Răspuns la o scrisoare: Cu poșta de ieri dimineață ne-a sosit la redacție o scrisoare prin intermediul căreia un muncitor de la Stația de epurare bio-chimică din Comănești Șipoteni ne aduce la cunoștință o serie de nedreptăți pe care el și colegii săi au fost obligați să le suporte în ultimii doi ani de zile. „Nu am semnat scrisoarea – precizează corespondentul – deoarece ne este teamă de consecințe. În orașul nostru șomajul este foarte ridicat, locurile de muncă sînt puține și prost plătite, dar le-am putea pierde și pe acestea. Sper să mă înțelegeți. Vă asigur, însă, că tot ce vă spun este adevărat și ar putea constitui subiect de anchetă pentru dumneavoastră”.
Din dorința de a vă ajuta, stimate anonim, și tocmai pentru că noi credeam că ați fost sincer atunci cînd ne-ați scris, dăm curs solicitării, abandonînd pentru o zi regula de a nu lua în considerație corespondența nesemnată. În continuare redăm, pe scurt, conținutul scrisorii: „Stația de epurare a fost preluată, în luna noiembrie 2000, de Primăria Comănești și retrocedată proprietarului inițial, Comprel din localitate, în martie a.c., pentru o sumă modică, de 500 de milioane de lei, comparată cu valoarea reală. Manevra s-ar fi făcut cu niscai interese în spate, noul proprietar al combinatului sperînd să-și aibă partea din fondurile pe care le-ar putea obține din programul extern de finanțare pentru modernizarea stațiilor de epurare. Nu vă mai spun că utilajele cu care lucrăm sînt vechi, depășite tehnic, iar reactorii pentru analize au fost aduși în urmă cu șapte și chiar 20 de ani. Cel mai tare ne doare, însă, faptul că salariile sînt foarte mici, de numai 2.000.000 de lei, din care ni se plătesc doar 70 %. Nu mai putem suporta nedreptățile și abuzurile. Vreau să fim tratați corect, ca toți ceilalți. Sperăm să ne ajutați”.
Redacția: Sîntem receptivi la necazurile dumneavoastră, publicîndu-vă, în sinteză, doleanțele. Ancheta urmează.
Mafia piețelor
Vasile Drăgănescu, comuna Matca, județul Galați: „Vînd produse agricole în piața centrală din Bacău de ani de zile, dar niciodată nu m-am lovit de atîtea greutăți. Pur și simplu, nu mai știm ce să facem noi, producătorii. Nici nu apucăm să ne parcăm mașinile, că și sîntem luați în primire de mafia pieței și obligați să dăm tot la prețuri ce ni se se impun. Observați cine vinde la mese, oameni care habar n-au de agricultură, dar se pricep să jecmănească. Din această afacere cîștigă doar ei. Pierdem noi, țăranii, dar și clienții. Dacă s-ar aplica legea, prețul produselor agricole ar scădea cam cu 20 la sută. Chiar nu există soluții pentru punerea lor la punct ?”.
Redacția: Există, cum să nu! Legea. Certificatul de producător. O administrație a piețelor, care încasează, dar nu taxează fără de lege. Noi, ziarul, vă promitem că vom merge mai des pe aici, să vedem ce se întîmplă.
S-a rezolvat
Cornelia Poteră, Bacău: Am fost inspirată cînd m-am adresat Ziarului de Bacău pentru a semnala abuzurile de la firma KGH. În cursul zilei de luni, toți cei 18 salariați dați afară din serviciu, fără preaviz, am fost chemați pentru a ni se plăti salariile restante. Despre completarea cărților de muncă nu mi s-a spus, însă, nimic. Sperăm să se rezolve și problema asta. Oricum, țin să vă mulțumesc. Reacția administratorului firmei demonstrează că, totuși, se mai știe și de lege în țara asta. (rubrică realizată de Mihai BUZNEA)
Lasă un răspuns