OPRIȚI DEZASTRUL ECOLOGIC!
În cursul după-amiezii de ieri am primit la redacție textul unui PROTEST avînd drept motto: „Opriți dezastrul ecologic ce doresc să-l facă anumite persoane din municipiu Bacău, încălcînd Legea Protecției Mediului nr. 137@ 2000, art. 45, 62, 63”. Protestul ne-a fost remis de domnul Neculai Nichifor, domiciliat în blocul situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 12, scara D, apart. 24, în numele celor 255 de familii și al cîtorva sute de persoane care trăiesc în acest imobil. Iată conținutul apelului care ne-a fost adresat: „Vă rugăm să ascultați strigătul de disperare al celor 255 de familii din bl. 12, de pe strada Nicolae Bălcescu, Bacău, pentru a fi sprijinite să se stopeze dezastrul ecologic prin distrugerea părculețului existent – singura oază de oxigen între atîtea ziduri – pe care au început să-l facă unele persoane, conducători de instituții din oraș, încălcînd cu nonșalanță prevederile legii (pentru care sînt obligații să-i asigure transpunerea în practică conf. art. 63)
Părculețul se afla situat între laturile neegale ale blocului-mamut, cu opt scări și zece etaje, în formă de „U” și care are o suprafață de cca. 500 mp, pe care, cu 20 de ani în urmă au fost plantați un număr de 41 de arbori, dintre care tei, mesteceni, brazi, salcîmi, gard viu și alte specii ale biodiversității pentru echilibru ecologic.
Scopul distrugerii acestui părculeț este extinderea Camerei de Comerț printr-o construcție cu mai multe etaje, fapt ce va crea un disconfort fizic și psihic al locatarilor, care vor fi obligați să se miște precum într-o curte a unei închisori cu ziduri înalte.
Ca urmare a aprobărilor date, autoritățile publice locale – prin Direcția de arhitectură, sistematizare, urbanism, Inspectoratul de Protecția Mediului Bacău au eludat Legea Protecției Mediului nr. 137@2000, art. 45, care precizează: ” Proprietarii și deținătorii legali de teren SÎNT OBLIGAȚI să întrețină și să extindă perdelele și aliniamentele de protecție, spațiile verzi, parcurile, gardurile vii pentru îmbunătățirea capacității de regenerare a atmosferei, protecția fonică și eoliană”.
Mulțumindu-vă pentru înțelegerea acordată, vă trimitem acest protest însoțit de semnăturile locatarilor de la cele opt scări ale blocului. Semnează: Asociația de locatari nr. 93, președinte Manolache E”.
În alte texte care însoțesc protestul de mai sus se mai spune:
„Proprietarii din acest bloc nu sînt de acord cu extinderea spațiului alocat Camerei de Comerț, părculețul fiind unicul spațiu verde pentru un bloc de 9 etaje și 8 scări. Spațiul verde a fost realizat prin muncă de voluntariat a acestor proprietari, încă de la darea în folosință a acestui bloc, la 1 septembrie 1981. Proprietarii de aici sînt în mare majoritate pensionari, iar ceilalți au copii, astfel avînd nevoie de unicul spațiu verde, care coexistă printre mașinile proprietarilor din acest bloc, dar mai ales ale altor persoane, care au transformat spațiul în parcare fără plată. De aceea, vă rugăm a reflecta asupra deciziei luate de a se acorda acest spațiu Camerei de Comerț, întrucît această măsură va avea un efect negativ, realizîndu-se o poluare mai mare a zonei prin tăierea copacilor și distrugerea spațilui verde”.
Semnatarii protestului au ținut să mai precizeze că, în cazul în care demersul lor public nu va determina imediat o schimbare de atitudine și de decizie din partea autorităților județene și locale, sînt hotărîți să se adreseze ministerului de resort, Guvernului, Parlamentului și chiar Președinției.
Lasă un răspuns