La prima vedere ați putea spune că nu e un subiect de actualitate. Amintiți-vă, însă, de zilele de iarnă cînd era mai tentant vinul fiert decît ora de mate sau de cele de vară, cînd nu vă gîndeați decît la un suc rece cu prietenii! Evident, cîte bordeie, pardon, licee, atîtea obiceie. Altfel spus, colegii noștri au locuri „dedicate” de chiul.
Escapadele celor din „Vrănceanu” înseamnă „Vigas” și „2000”, mici bărulețe amplasate „stategic”, la două, trei minute de liceu. „Pentru nefumători există și varianta «Crizantema», unde poți să bei liniștit un suc, fără să te usture ochii din cauza fumului”, ne povestește Marian, elev în clasa a XI-a la „Vrănceanu”. Și cei din Colegiul Național „Ferdinand I” se pot număra printre norocoși: drumul pînă în „Orhideea” și „Perfeto” durează doar cinci minute.
Barurile se aleg și în funcție de muzică. Silviu B., în clasa a XI-a, spune că preferă „Orhideea”, pentru că „aici bagă manele”. Cei din „Vrănceanu” și „Bacovia” au și un loc comun de chiul: crama de la Comalrid e atracția principală pentru elevii ambelor licee, mai ales că la începutul școlii apare și mustul.
Tipii din Alecsandri sînt nevoiți să bată un drum mai lung, iar destinația finală este Subway, Corleone sau Old Foggy. Cătălin B. este într-a XII-a și zice că „la noi e mai greu să chiulești, mai ales că absențele se plătesc. Dar, cînd reușim să ne mai învoim, mergem în Corleone sau la o bilă în Atlantic”. Cei cu mașini și posibilități materiale își petrec „pauzele prelungite” la Hanul lui Matei, iar cei care fie nu au bani, fie vor pur și simplu să nu mai stea în baruri, merg în parc. Acesta pare a fi și alegerea elevilor din „Arte”.
În Cameleon, un mic baruleț de lîngă liceul „Ion Ghica”, întîlnești mereu „economiști” obosiți de calculul inflației. Vin aici să se relaxeze. Pentru cei din „Construcții”, lucrurile sînt ceva mai simple. Chioșcul din fața liceului e deschis pentru toți, mai ales dimineața. Dai aici de fiecare dată peste elevi care, chipurile, sînt bolnavi sau au uitat aragazul deschis acasă. Scuze idioate la care profii chiar pun botu’.
Sîntem siguri ca sînteți inventivi și că astea nu sînt singurele locuri „marfă” unde vă petreceți orele de la care chiuliți. Noi însă am încercat să vă reamintim famecul lor. Și, încă ceva! Avînd niște experiențe personale neplăcute, vă dau un sfat: nu exagerați cu ieșirile clandestine, asta dacă nu vreți să aveți vreo întîlnire de gradul zero în biroul directoarei! Că nu știți ce iese după aia. Vă spun altă-dată. (Ioana HAGIMĂ)
Lasă un răspuns