• de frica amenzilor, patronii și directorii instituțiilor publice le-au dat salariaților apă minerală • nicăieri în oraș nu s-a modificat programul de lucru • Inspectoratul de Muncă va începe să verifice toți agenții economici • amenzile pentru cei care își bat joc de angajați ajung pînă la 25 de milioane de lei
Legea îi obligă pe patroni să le ofere facilități salariaților, dacă aceștia muncesc la temperaturi foarte ridicate. Dacă afară sînt mai mult de 37 de grade Celsius cel puțin două zile consecutiv, angajatorii sînt obligați să asigure fiecărui muncitor între doi și patru litri de apă minerală, echipamente de protecție și posibilitatea de a face dușuri. În plus, locurile de muncă trebuie ventilate, iar în programul de lucru trebuie să existe perioade de repaus.
La firmele private și la regiile din Bacău angajaților li se asigură condiții decente de lucru pe perioada caniculei, față de anii precedenți, cînd prevederile legii erau doar pe hîrtie. La Letea, de exemplu, în cursul dimineții de ieri a avut loc o ședință în care s-a discutat despre posibilitatea ca salariaților să li se dea apă minerală. „Conducerea avea în plan achiziționarea unei mașini de sifon, dar nu s-au înțeles cu furnizorul la preț. Sindicatul va contribui cu jumătate din sumă, deoarece procurarea acestei mașini este mai ieftină decît aprovizionarea zilnică cu apă minerală. Lucrătorii vor primi însă, pînă la montarea mașinii, apă minerală”, ne-a spus Marin Farțade, liderul sindicatului de la Letea. De apă minerală au beneficiat și angajații de la SC Drumuri SA, aflată în subordinea Consiliului Județean. Atît personalul de la birouri, cît și cei care lucrează pe șantier au primit apă minerală. Conducerea firmei a mai dispus ca programul de lucru să fie decalat cu o oră, așa încît muncitorii vin la serviciu la 6.00 dimineața, iar cei care lucrează în stațiile de preparare a mixturilor asfaltice încep lucrul la ora 5.00. În aceste zile au primit gratuit apă minerală salariații de la Pambac, Electrica, CET, Romgaz, Romtelecom, precum și cei de la cîteva firme de confecții și confecții metalice. Au beneficiat de apă minerală și angajații Prefecturii și Consiliului Județean. Dacă la CJ Bacău se asigură apă minerală de la începutul acestei săptămîni, cei din Prefectură beneficiază de acest drept încă de vinerea trecută. Fiecare persoană primește dimineața cîte un bidon de doi litri de apă minerală, însă aceasta este singura favoare. Programul de lucru a rămas neschimbat.
Inspectoratul Teritorial de Muncă, care verifică dacă patronii își tratează salariații așa cum scrie în lege, este singura instituție din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale care dă apă minerală angajaților. Nu la fel de norocoși sînt salariații de la Agenția Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și de la Direcției Generale de Muncă și Solidaritate Socială, care trebuie să se descurce din banii proprii.
Conducerea ITM a stabilit ca peste cîteva zile să înceapă controale tematice în tot județul. Vor fi verificate în special firmele de construcții și cele de confecții. „Măcar apa minerală trebuie să fie la dicreție, în caz contrar agenții economici vor fi aspru sancționați. Amenzile pentru aceste contravenții variază între 15 și 25 de milioane de lei”, ne-a declarat Ioan Barbu, inspectorul-șef de la ITM Bacău. Dacă aceste condiții nu pot fi asigurate în totalitate, angajatorii și reprezentanții sindicatelor vor trebui să cadă de acord pentru reducerea programului de lucru, împărțirea zilei pe două perioade de lucru, de dimineață devreme și pînă la ora 11.00, și după orele 17.00. Angajații trebuie să fie verificați medical periodic.
Consumul de bere a crescut cu 30%, datorită vremii caniculare
Vremea toridă de afară a făcut ca majoritatea concitadinilor noștri, în puținul timp de răgaz pe care-l au, să prefere umbra teraselor. Aici, în gașcă sau solitari, au savurat o răcoritoară bere. „Beau bere, pentru că este în primul rînd o băutură răcoritoare. Nu conduc, așa că nu am nici un fel de problemă. După o bere și treaba merge altfel”, ne-a declarat un consecvent băutor de bere. Terasele din oraș, care și-au deschis porțile pentru clienți imediat ce vremea a permis acest lucru, au devenit arhipline.
Fiecare zi de caniculă aduce noi și noi clienții, unii dintre aceștia fiind puși în situația să aștepte pînă se eliberează o masă. Ajunși sub răcoroasa umbreluță, urmează automat comanda: „ce bere rece aveți?”. De la proprietarii de terase am aflat că această perioadă a anului este cea mai prolifică pentru ei, deoarece vînzările cresc cu peste 30%, iar pentru unii patroni mai norocoși cu peste 50%. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns