• la Direcția Muncii sînt peste 50.000 de cereri pentru ajutoare sociale
Asigurarea unui venit care să ne asigurare un grad cît de cît de confort reprezintă preocuparea fiecăruia dintre noi. Unii au mai mult noroc. Alții mai puțin. Îngrijorător este că cei din urmă sporesc în continuu. La Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială (DGMSS) Bacău au fost depuse în primele cinci luni ale anului un număr de 58.263 de cereri prin care se solicită diferite ajutoare sociale. Dacă raportăm acest număr la populația activă a județului, cea care are un loc de muncă, reiese că trei salariați țin în spate un sărman. Sau altfel, raportînd cererile la populația județului, unul din zece băcăuani trăiește sub pragul sărăciei.
Cu toate că în acest an numărul solicitărilor de ajutor social stabilit prin legea venitului minim garantat a fost de 24.883 de cereri, beneficiari au fost 18.378. Asta nu înseamnă că ceilalți o duc pe roze, ci că pur și simplu fie au depășit cu cîteva mii de lei baremul legii, fie au refuzat un loc de muncă pe care l-au considerat incompatibil cu aspirațiile și pregătirea lor. „Cererile aprobate pentru venitul minim garantat reprezintă 8,5% din populația județului, pentru care s-au plătit 28,5 miliarde de lei”, ne-a declarat Teodor Agachi, director general la DGMSS Bacău.
La acest tip de ajutor social s-a adăugat și cel pentru plata încălzirii locuinței, unde au fost aprobate pentru plată (pe lunile ianuarie, februarie și martie) 33.380 de cereri. Pentru ele s-au plătit mai bine de 12 miliarde de lei. Teodor Agachi crede că la baza acestor solicitări stă nivelul scăzut de trai al populației. „Prețurile mari la utilități, cheltuielile curente, rata inflației, salariile mici în comparație cu prețurile, toate nu duc decît la creșterea numărului de săraci. Iar majoritatea acestora se găsesc la orașe”, a mai precizat directorul DGMSS Bacău.
Ca și cînd problemele de sărăcie nu ar fi fost îndeajuns, peste alții s-au abătut și nenorociri. Fie că este vorba de boli sau înmormîntări, fie de calamități naturale, la DGMSS au fost 80 de cazuri pentru care s-au plătit mai bine de 141 milioane de lei.
Prin Constituția României din 1991, statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială pentru a le asigura cetățenilor un trai decent. Dar pînă ce acest lucru va fi realizabil va curge multă apă pe Bistrița. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns