• coloane de oameni ieșiți de la muncă au adus Bacăului, acum mai bine de zece ani, faima de bun organizator al „buclei” cicliste române • de atunci, municipiul nostru este punct deosebit de important pe traseul de concurs
Bacăul face parte din traseul Turului Ciclist al României încă de la primele ediții, cea de anul acesta fiind a 39-a. Faima de buni organizatori de etapă a rămas în mintea celor de la Federație, și nu numai, de la începutul anilor 90. S-a întîmplat atunci ca momentul sosirii caravanei, în orașul nostru, să coincidă cu ieșirea de la lucru a schimbului I din zona industrială a Bacăului. Pentru a nu perturba competiția, oficialitățile au întrerupt traficul pe artera principală a orașului, inclusiv circulația mijloacelor de transport în comun. În consecință, oamenii care ieșeau de la lucru de la societățile din zona industrială de nord au fost nevoiți să vină pe jos spre casă. Involuntar, coloanele de muncitori au asistat și la trecerea caravanei cicliste prin dreptul lor. Mai de foame, mai de oboseală, dar și interesați la priveliștea ce li se oferea, concetățenii noștri au început să aplaude, salutînd astfel participanții la întrecere. Gestul a fost considerat ca un semn de profund atașament față de sportul cu pedale iar Bacăul a ieșit pe locul I în acel an la organizare. De atunci, Bacăul este foarte rar ocolit cînd vine vorba de stabilirea traseului.
Primarul Sechelariu va da startul etapei a treia
Anul acesta, orașul lui Bacovia va fi cel de al treilea punct principal (n.r., cap de etapă) pe itinerarul Turului ciclist al României, unul care nu mai este un circuit întrucît startul se va da din Capitală iar sosirea va fi la Craiova. În fața Prefecturii din Bacău se va încheia etapa a doua, pe 8 iulie în jurul orei 16:30. Plecarea spre Iași, via Vaslui, punctul terminus al etapei a treia, va fi dată de primarul Dumitru Sechelariu, din același loc, marți 9 iulie a.c. la ora 12:30. La competiție s-au înscris apropape 100 de cicliști din 11 țări: Albania, Italia, Olanda, Turcia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Ungaria, Grecia, Iugoslavia, România. De etapa băcăuană se ocupă Direcția pentru Tineret și Sport a Județului Bacău, Doina Melinte, directorul acesteia, aflîndu-se de cîteva zile într-un permanent dute-vino alături de subordonații săi. DTSJ Bacău mizează pe sprijinul sponsorilor, între cei care și-au anunțat sprijinul numărîndu-se BRD, Societatea Română de Radiodifuziune, Niro Group, Artimex etc.
Traseul măsoară 1118 km, străbate 14 județe, are ca punct de plecare Bucureștiul și de sosire Craiova. Itinerarul are ca puncte principale localitățile: București, Buzău (kilometrul 102), Bacău (km 273), Iași (km 427), Piatra Neamț (km 559), Izvorul Mureșului / Odorheiu Secuiesc (km 664), Sibiu (km 804), Curtea de Argeș (km 962), Craiova (km 1118). Pe parcurs vor avea loc 16 sprinturi și 8 cățărări. Premiile vor consta în bani pentru primii trei clasați, 5, 4 respectiv 3 milioane de lei, tricouri (70 de bucăți) pi 50 de plachete. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns