Începînd de luni, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, au fost majorate pedepsele pentru infracțiunile săvîrșite prin violență. Astfel, fapta prin care s-a pricinuit integrității corporale sau sănătății o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani. Dacă fapta a produs vreuna din următoarele consecințe: pierderea unui simț sau organ, încetarea funcționării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluțirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieții persoanei, pedeapsa este închisoarea de la doi la zece ani. În cazul în care fapta a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de zece zile, precum și cea săvîrsită din culpă, pedeapsa este de închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă. În cazul în care aceste fapte sînt săvîrșite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la trei ani.
Noul Cod Penal prevede că lipsirea de libertate a unei persoane în
mod ilegal se pedepsește cu închisoare de la trei la zece ani. În cazul în care fapta este săvîrșită prin simularea de calități oficiale, prin răpire, de o persoană înarmată, de două sau mai multe persoane împreună, sau dacă în schimbul eliberării se cere un folos material sau orice alt avantaj, precum și în cazul în care victima este minoră sau este supusă unor suferințe ori sănătatea sau viața îi este pusă în pericol, pedeapsa este închisoarea de la șapte la 15 ani. Cu pedeapsa închisorii de la șapte la 15 ani se sancționează îi lipsirea de libertate a unei persoane, săvîrșita în scopul de a o obliga la practicarea prostituției. Dacă pentru eliberarea persoanei se cere, în orice mod, ca statul, o persoană juridică, o organizație internațională interguvernamentală, sau un grup de persoane să îndeplinească sau să nu îndeplinească un anumit act, pedeapsa este închisoarea de la șapte la 18 ani. Daca faptele se comit de către o persoană care face parte dintr-un grup organizat, pedeapsa este închisoarea poate ajunge la 20 de ani. Dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.
Și infracțiunea de tîlhărie este aspru pedepsită prin noile prevederi ale Codului Penal. Astfel, dacă fapta a fost săvîrșită în următoarele împrejurări: de o persoană mascată, deghizată sau travestită; în timpul nopții; într-un loc public sau într-un mijloc de transport, pedeapsa este închisoarea de la cinci la 20 de ani. Pedeapsa este închisoarea de la șapte la 20 de ani, dacă tîlhăria a fost săvîrșită: de două sau mai multe persoane împreună; de o persoană avînd asupra sa o armă, o substanța narcotică ori paralizantă; într-o locuință sau dependințe ale acesteia sau în timpul unei calamități. Modificările Codului Penal aduc noutăți și în ceea ce privește cauțiunea și cuantumul acesteia. Astfel, liberarea provizorie pe cauțiune se poare acorda, la cererea inculpatului, soțul sau rudelor apropiate, cînd s-a depus cauțiunea stabilită de organul financiar competent. Liberarea provizorie pe cauțiune nu se acordă în cazul săvîrșirii infracțiunilor intenționate pentru care legea prevede o pedeapsă a închisorii mai mare de 12 ani, sau cînd acuzatul este recidivist, iar cuantumul acestei cauțiuni este de cel puțin zece milioane de lei. (Fl.CRĂCIUN)
Lasă un răspuns