• furnizarea agentului termic în perioada de iarnă este pusă sub semnul întrebării de greutatea cu care se fac acum lucrările de revizie • cei care dau agent termic spun că oamenii și firmele nu-și plătesc nici măcar facturile curente
Numărul băcăuanilor care beneficiază în această perioadă a anului de apă caldă la robinete poate fi numărat pe degete. În plină caniculă, mii de locatari, care nu au avut norocul să își poată permite luxul de a-și monta în apartament o microcentrală, cară zilnic la baie oalele de apă încălzită pe aragaz și se spală la lighean. În mod normal, în lunile de vară, întreruperile de furnizare a apei calde ar trebui să fie cauzate de reparații la sistemul de distribuție a agentului termic. Lucru pe care ar trebui să-l facă firmele care distribuie agentul termic în oraș. Mărturie că lucrurile nu stau tocmai așa sînt punctele termice în care nu se mișcă nici măcar un ac în această perioadă. Una din explicații pentru ritmul extrem de lent în care se desfășoară lucrările de revizie este legată de ritmul extrem de lent în care se încasează facturile la utilitățile furnizate în lunile anterioare.
Furnizorii de agent termic din municipiul Bacău se plîng că, de cîteva luni, o mare parte din sumele pe le au de recuperat de la agenți economici și populație rămîn la cam la aceleași valori care au fost înregistrate la ieșirea din iarnă. Ritmul extrem de redus al încasărilor nu reușește să acopere nici măcar valoarea facturilor din luna curentă. Conducerea CET Bacău spune că are de recuperat aproximativ 86 de miliarde de le populație și 20 de miliarde de la agenții economici. Cam în aceeași situație se află și cel de a doilea furnizor de agent termic din municipiul Bacău. Termloc are de recuperat de la populație, agenți economici și subvențiile din iarna trecută aproximativ 107 miliarde de lei.
După preluarea CET Bacău de administrația publică locală, aceasta a recurs la măsuri extreme pentru a recupera măcar o parte din datoriile populației. De la începutul lunii iunie, locatarii racordați la sistemul de distribuție a agentului termic al CET au rămas fără apă caldă, iar Primăria din Bacău nu mai eliberează nici o adeverință fără dovada achitării la zi a facturilor la întreținere. Însă nici una din aceste măsuri restrictive nu a avut rezultatul scontat. Vasile Drăgușanu, directorul general la CET Bacău spunea cu cîteva zile în urmă că unitatea se află în pericolul de a nu avea suficiente resurse financiare pentru efectuarea lucrărilor de revizie programate pentru această perioadă a anului, dar și pentru demararea contractelor de aprovizionare cu combustibil pentru iarna următoare. În aceeași situație se află și Termloc, care se află, cu cele 107 miliarde de lei restante, pe lista marilor datornici față de Distrigaz. Spre deosebire de CET, societate nou înființată și care, în lipsa sprijinului pe care îl mai poate acum primi de la Termoelectrica, se bazează acum doar pe încasările venite de la beneficiari, Termloc are întocmit un program de reparații la centralele termice de cartier. Dumitru Crîșmaru, directorul general al Termloc, ne-a declarat că, în ciuda dificultăților financiare, programul de reparații este respectat
Perspectivele în vederea creșterii ritmului încasărilor sînt, însă, destul de sumbre. Mulți dintre președinții de asociații se plîng că, din cauza nivelului de trai extrem de scăzut al populației, mulți locatari nu reușesc să țină pasul nici măcar cu achitarea facturilor curente. O licărire de speranță se întrevede din septembrie, de cînd, după afirmațiile reprezentanților Guvernului, se așteaptă o serie de facilități în vederea acoperirii facturilor la întreținere pentru persoanele cu venituri scăzute. Dar avalanșa de scumpiri din utlima vreme la cele mai importante utilități va face ca în lunile de iarnă nici măcar un salariu mediu pe economie să nu fie suficient pentru achitarea întreținerii. Asta în condițiile în care vom avea apă caldă și căldură. Autoritățile locale amenință cu neînceperea producerii agentului termic, dacă datoriile din iarna trecută, care se ridică la cîteva sute de miliarde, nu vor fi achitate la timp. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns