Agitație mare ieri dimineața în Muzeul Județean de Istorie „Iulian Antonescu” din Bacău, cu ocazia vernisării expoziției „Valori de patrimoniu din epoca medievală din județul Bacău”. La momentul anunțat în pliantul xerox, emis cu acest prilej, au început să-și facă apariția invitații: P.S. dr. Ioachim Băcăuanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, membrii ai Asociaței Culturale „Ștefan cel Mare”, reprezentanți ai autorităților și oameni de cultură. În timpul cuvîntărilor, telefoanele mobile au sunat necontenit, vorbitorii fiind puși, nu o singură dată, în ipostaze jenante, fiecare neștiind cum să-l închidă mai repede sau cum să vorbească în șoaptă, pentru a nu deranja.
Între exponatele din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, pot fi admirate, pîna la data de 10 august, cînd se va încheia expoziția, diverse obiecte și cărți: evanghelii vechi din 1750-1845, transcrise de călugări din Țările române, aduse din Veneția, și alte centre ale culturii europene, candele de argint și aur, un triod din 1746, psaltiri din 1798, un brîu, un serafim, tablouri și icoane din secolul al XIX-lea, iar în centru o statuie ecvestră reprezentîndu-l pe Ștefan cel Mare. Putem spune că această expoziție „medievală” a surprins prin „vechimea” lucrărilor prezentate, în condițiile în care, la colegii din Biblioteca Județeană „C. Sturdza”, există cărți de cult și psaltiri valoroase din sec. XVII, adică mai „bătrîne” cu cel puțin o sută de ani decît cele etalate în vitrinele Muzeului de Istorie. Dar aceasta e altceva. Revenind la starea de fapt din instituția de cultură băcăuană, păcat că nimeni nu s-a oferit să explice proveniența sau să relateze măcar o parte din povestea lor. Mă întreb ce vor înțelege copii, cînd se vor uita la o evanghelie avînd o copertă deosebit decorată, aflînd despre ea doar că este din anul 1812 și… atît.
Totul s-a încheiat cu un pahar de vin românesc bun, nu tocmai din timpul lui Ștefan, și un fursec…(Andreea CEASĂR, C. GHERASIM)
Lasă un răspuns