Vara este, prin definiție, anotimpuul concediilor. Și, cum dogoarea soarelui nu poate fi stinsă mai bine decît cu o baie bună, tot românul visează să ajungă la mare. O regulă pe care, anul acesta, foarte puțini și-o pot permite, în ciuda trîmbițelor cu care ministrul turismului, Dan Matei Agaton anunță, periodic, marile facilități de care beneficiază turiștii. Ultima găselnițăse referă la reducerea cu 30% a tarifelor de cazare din stațiunea Neptun – Olimp. Adică turistul român nu va mai plăti pentru o săptămînă de dormit în hotelurile din Neptun, în perioada 19 iulie – 17 august, de exemplu, aproape trei milioane de lei, ci doar două milioane. Cum bălăceala în valurile mării îți dă o poftă de mîncare teribilă, „distracția” numită masă va scoate din buzunarul omului aflat în concediu pe Litoralul românesc cel puțin 300.000 de lei pe zi. Potrivit matematicii elementare, ceva mai mult de două milioane de lei într-o săptămînă. Revenind și adunînd, obținem că un concediu de o săptămînă la Neptun costă, numai masa și casa, cam patru milioane de lei de persoană. Dacă punem la socoteală și banii de cheltuială, pe care ce-i mai mulți îi estimează cam la minimum 200-300.000 de lei pe zi și asta dacă nu vrei „să te spargi în figuri”, ajungem la șase milioane de lei. Transportul cu trenul costă, de la Bacău la Mangalia, cam 380.000 de lei la clasa a II-a. Doar dusul. În total face aproape 800.000 de lei. Aici mai trebuie adăugată taxa de stațiune de circa 65.000 de lei și taxa de salubrizare de alți 30.000 de lei. O altă adunare mai scoate din buzunarul turistului român un milioan de lei, ceea ce face ca prețul unul sejur de șapte zile la Neptun într-u hotel de două stele să ajungă la vreo șapte milioane de lei de căciulă.
O stea valorează 500.000 de lei
Socotolile anteriorae se potrivesc pentru un hotel de două stele din stațiunea Neptun, însă costurile nu variază foarte mult nici în celelalte stațiuni. Diferența este dată de numărul de stele ale unui hotel. Așa că, cine vrea să plătească mai puțin, trebuie să se mulțumească cu un confort scăzut, gen hotel de o stea. În cazul Litoralului românesc, o stea valoarează, în medie, 500.000 de lei. Adică contravaloarea unui sejur de o săptămînă la un hotel de o stea, masă și casă, oscilează în jurul valorii de 3,5 – 3,7 milioane de lei de persoană. Prețul scade pînă la 3.000.000 de lei, cazare și pensiune completă, în cazul vilelor. Acesta nu este însă ultimul preț. Celor care le place Costineștiul pot petrece șase zile la vilele Coral cu doar 1,6 miloane de lei, însă există și varianta stațiunii Saturn, unde un sejur la căsuțe costă 665.000 de lei. Bani care reprezintă contravaloarea cazării. Masa e pe cont propriu.
În sens invers, adică la hoteluri de trei și patru stele, prețurile sînt, practic, de neatins pentru românul obișnuit. Un sejur de șapte zile, ajunge aici la aproximativ 5,5 miloane de lei. Numai cazarea. Există însă și hoteluri în care costul unei zile de cazare valoarează 463 Euro. În aceste condiții, nu miră pe nimeni faptul că marea majoritate a turiștilor care apelează la agențiile de turism solictă bilete la hotelurile de o stea sau două stele. Interesant este însă faptul că, în ciuda prețurilor foarte piperate pentru românul obișnuit, firmele de profil nu duc lipsă de cereri. De altfel, mai toți agenții de turism din Bacău cu care am stat de vorbă susțin că, cel puțin în lunile iulie și august, toate locurile au fost ocupate. „Așa e românul. Chiar dacă strînge cureaua tot anul, el se duce, fie și numai o săptămînă, la mare”, spune Lili Petreanu, administratorul Agenției „Eli – Tour”. Pe de altă parte, deși patronii de agenții de turism nu recunosc deschis acest lucru, mare parte dintre firmele de profil își fac planul cu ajutorul sindicatelor, care suportă o bună parte din contravaloarea biletului. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns