Profesor Eugenia Enea, președintele Fundației ” Nicolae Iorga”- Bacău: Am remarcat deschiderea, interesul pe care ziarul dumneavoastră le manifestă față de problemele și aspectele complexe ale vieții și activității din colectivitatea băcăuană în context național. Nu e o afirmație de complezență, ci convingerea că faceți lucruri bune. Așa cum, de altfel, ne-am propus și noi să realizăm prin Fundația și Școala post-liceală cu același nume. Avem deja unele rezultate, alte acțiuni urmează să le organizăm. Am considerat că prezentarea lor prin intermediul „Ziarului de Bacău” nu poate decît să contribuie la conștientizarea publicului și atenționarea lui asupra unor factori de risc pe care, vrem, nu vrem, trebuie să-i suportăm. Dar și să învățăm cum să ne protejăm. Mulțumindu-vă pentru amabilitate, vă supun atenției cîteva dintre preocupările și reușitele noastre. Pentru că „la uși deschise intrăm cu plăcere”.
De șase ori anti: Alcool. Tutun. Drog. SIDA. Stres. Violență
În cadrul relației școală – comunitatea locală și al parteneriatului cu alte instituții, școala postliceală „Nicolae Iorga” din Bacău și-a asumat obiectivele și scopurile din Programul Național de Prevenire și Combatere a Factorilor Nocivi – inițiat de primul ministru Adrian Năstase – demarînd și în județul Bacău campania Anti-tutun, Anti – alcool, Anti – drog, Anti – sida, Anti – stres, Anti – violență, prin Proiectul „Sănătate pentru copiii noștri”. Pentru derularea în condiții bune a acestei campanii contăm pe participarea cursanților de la specializarea asistenți medicali generaliști. Programul este susținut de Institutul român Anti- SIDA și Romanian Angel Appel București, Prefectura județului și Primăria Bacău, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar și Poliția județului Bacău, prin parteneriat.
Prima parte a activității prevăzute în proiect s-a desfășurat în cadrul școlilor generale și al liceelor din Bacău, în unele din acestea fiind însoțiți de doamna maior Carmen Șova și sprijiniți de d-na căpitan Valeria Manole de la Poliția județului Bacău – și s-a încheiat cu o festivitate de premiere a celor mai bune lucrări de pictură și literatură a căror temă a fost „Sănătatea copiilor noștri”. Au fost premiați șase elevi ai Liceului de Artă „George Apostu” din Bacău, cu premii între 100 și 500.000 de lei.
În acest fel s-a realizat o strînsă legătură între segmentul de prevenire și combatere a factorilor nocivi și tineri, care au dat dovadă de un real interes în „a cunoaște”, acesta fiind scopul proiectului amintit. Drept rezultat, sîntem contactați de elevi, care doresc amănunte cu privire la efectele nocive ale abuzurilor de tutun, alcool, drog, stres, violență și doresc să revadă filmul prezentat în școli. De asemenea, prin protocolul încheiat între Fundația „Nicolae Iorga” Bacău și Direcția de Sănătate Publică, cursanții de la specializarea Asistenți medicali generaliști, care își desfășoară activitatea de practică în Spitalul județean Bacău, au realizat asistență nu numai la spital, ci și la domiciliul unor bătrîni bolnavi, pe stradă, în foarte multe activități extrașcolare, în beneficiul populației, prin susținerea temelor pentru marcarea zilelor din Calendarul Organizației Mondiale a Sănătății. Aceste teme sînt în funcție de datele marcate cu importanță mondială, astfel: Ziua mondială împotriva TBC – martie, Ziua mondială a sănătății – aprilie, Ziua Mondială fără fumat – mai, Ziua mondială împotriva drogului – iunie, Ziua mondială a inimii – septembrie, Ziua mondială a diabetului – octombrie, Ziua mondială împotriva infecției HIV – noiembrie, Expo – „Sănătate” – decembrie. Prima jumătate a acestui an este încununată de un alt succes remarcabil, ce constă în realizarea unor cursuri de pregătire pentru copiii săraci în vederea susținerii examenelor de capacitate și bacalaureat. Cadrul educațional în care s-au desfășurat aceste cursuri invită la o destindere din punct de vedere emoțional și la o pregătire pentru viață, cu o altă conduită. În spațiile noastre, special amenajate pentru instruirea practică sanitară, elevii intră în contact cu afișele promoționale, publicațiile ce invită la lupta împotriva drogurilor, alcoolului, abuzului sexual, împotriva HIV/SIDA.
Toate acestea prind în continuare viață prin lansarea programului de prevenire și combatere în școli în colaborare cu persoane abilitate din instituțiile statului și ONG-uri pe probleme de gen.
De maximă importanță și în strînsă legătură cu acestea este participarea noastră la programul ” Violența interfamilială”. Cea de-a doua conferință LIDEOFACE a avut loc la Bacău, Forum susținut de Europa Centrală și de Est prin Comitetul Femeilor din București și Brașov.
Partea a doua a programelor urmează să se desfășoare în luna septembrie, la începutul anului școlar și în continuare.
(Rubrică realizată de Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns