• Mircea Mereuță din comuna Poduri, a ales să stea acasă și să îngrijească fetița, împreună cu soția • timp de doi ani, el va primi indemnizația care se acordă pentru creșterea copilului pînă la doi ani
Mircea Mereuță este din satul Prohozești, comuna Poduri. Are 27 de ani și este căsătorit de cinci ani cu Nicoleta. „Mi-am dorit foarte mult un copil. Cînd Nicoleta a rămas însărcinată, m-am bucurat pînă la Dumnezeu. Am petrecut cu toți pritenii. Îmi doream fetiță”, își începe povestirea Mișu, cum este cunoscut de tot satul. Cosmina Nicoleta, cel mai tînăr membru al familiei, a apărut în viața soților Mereuță pe 16 septembrie anul trecut.
Mircea Mereuță lucrează ca electrician în petrol, la Compania Energo Petrol Moinești, din 1998. Carte de muncă are din 1991, cînd lucra la altă firmă. Ideea de a-și lua concediu postnatal i-a venit la serviciu. „Colegii au fost cei care mi-au deschis capul. Am mai avut colegi care au procedat la fel. M-am interesat și eu și am văzut că este prevăzut în lege. Am preferat să-mi iau concediu pentru creșterea copilului, pentru că am colegi care muncesc mai mult ca mine și iau bani mai puțini decît primesc eu pentru îngrijirea fetiței”, spune tăticul. Cînd făcea serviciu, Mișu avea un salariu minim pe economie, iar indemnizația care i se acordă pentru îngrijirea copilului pînă la doi ani se ridică la un 1,6 milioane de lei. Mama Cosminei este casnică și are grijă de gospodărie. Oameni simpli, de la țară, principala sursă de existență a familiei Mereuță o reprezintă cele cîteva păsări din bătătură și văcuța. Mai au și un teren agricol, pe care-l muncește Mișu. De cînd stă acasă, Mircea Mereuță mai merge la coasă prin sat, pentru a mai rotunji puțin venitul gospodăriei.
De Cosmina Nicoleta au grijă mama, mătușa și, bineînțeles, tatăl. Că, deh, dacă și-a luat concediu, trebuie să „joace” pînă la capăt și să-și asume și responsabilitățile. „Norocul meu este că Nicoleta este o fetiță tare bună. Nu plînge noaptea și, mulțumesc domnului, este sănătoasă”, ne-a spus tăticul. Mișu a fost cu fetița și la controalele medicale periodice. „Astă iarnă mergeam la medicul de familie, cu fetița înfofolită, pentru a vedea dacă evoluează normal, dacă ia în greutate și pentru vaccinuri”, povestește Mișu Mereuță.
Pe Mircea nu l-au interesat comentariile vecinilor, pentru că au fost în sat, bineînțeles, și guri rele care au bîrfit pe seama gestului lui. „Dacă asta prevede legea, ce mă interesează pe mine. E dreptul meu”, spune el, fără nici un complex. Mătușa lui, Maria Mereuță, s-a cam speriat la început de gestul nepotului, neînțelegînd ea cum vine treaba cu tăticul pe post de mămică. „Eu, maică, am fost fericită de copil. Nu contează cine-l crește, dar, dacă el a putut să stea acasă, să-l îngrijească și să-l vadă cum crește, eu ce pot să spun? Numai să nu aibă probleme cînd va începe serviciul”, ne-a spus bătrîna.
Indemnizația pentru creșterea copilului pînă la doi ani se acordă în procent de 85% din venitul la care salariatul a fost asigurat de angajator, pe ultimele șase luni, anterioare concediului, din care s-a reținut și s-a virat lunar, la Casa de Pensii, contribuția de asigurările sociale de stat. „Lunar trebuie să merg la notar și să dau o declarație că nu am alte venituri decît indemnizația de la stat și că mă ocup doar de creșterea copilului. Aceasta o depun la firmă, de unde ajunge la Casa de Pensii”, a mai spus tăticul aflat în concediu postnatal. Familia Mereuță se gîndește deja la ceilalți copii pe care și-i doresc și, de ce nu?, la o viitoare carieră de tătic-mămică, cu indemnizație pentru creșterea copilului pînă la doi ani, pentru Mișu Mereuță. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns